İhracatın Lokomotifi Işadamlarına Operasyon

21 ticaret köprüsü programıyla 30 milyar dolarlık ihracat bağlantısına vesile olan işadamı kuruluşu TUSKON’un üyelerine baskın düzenlendi. ‘Bağış yaptıkları’ gerekçesiyle 51 işadamı hakkında yakalama kararı çıkarıldı, bunlardan 30’u dün yaka-paça evinde gözaltına alındı.
Dünyanın diğer ülkeleri ile Türkiye arasında kurduğu ticaret köprüleriyle Türk işadamlarını dünyaya açan Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu TUSKON üyelerine dün baskın düzenlendi. Konfederasyon, ilk ticaret köprüsü programı Afrika Zirvesi’ni düzenlediği 2006 yılından, ‘cadı avı’nın başladığı son birkaç yıla kadar 21 ticaret köprüsü programı düzenledi. Bu zirvelerde dünyanın diğer ülkelerinden gelen ithalatçılar, Türk işadamlarıyla buluştu. 21 ticaret köprüsü programında Türk işadamları 30 milyar dolarlık iş ve ihracat bağlantısı yaptı. Kurulan icaret köprüleri sayesinde Türkiye dünyanın en ücra köşelerine mal satmaya başladı, TUSKON ihracatın lokomotiflerinden biri oldu, Türkiye’nin ihracatın artmasına katkı sağladı. Programlarına cumhurbaşkanı, başbakan ve hükümet üyeleri katıldı ve yaptıkları çalışmalardan dolayı övüldü.
İşte bu TUSKON’a dün sudan sebeplerle polis tarafından baskın düzenlendi, 30 işadamı evlerinden ve işyerlerinden yaka-paça gözaltına alındı. Polisin işadamlarını gözaltına alma gerekçesi ihtiyaç sahiplerine gönüllü olarak burs için bağışta bulunmaları ya da malının zekatına sayarak yardım için yapılan bağışlar. İhtiyaç sahipleri için bağışta bulundukları iddiasıyla İstanbul merkezli polis operasyonuyla 4 ilde işadamları ev ve işyerlerinde gözaltına alındı.
TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Marmara İş Hayatı Dernekleri Federasyonu (MARİFED) Başkanı İbrahim Halil Avcı ve Florya İş Adamları Derneği Başkanı Çetin Ekincioğlu’nun da aralarında bulunduğu 51 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı, yakalama kararı çıkarılanlardan 30 işadamı dün gözaltına alındı. Adresinde bulunamayan 21 kişi hakkındaki arama kararı ise devam ediyor.
İstanbul Polisi Mali Suçlarla Mücadele Şube’since yapılan baskında İstanbul, Konya, Kayseri ve Muğla’da 25 hane, 2 işyeri ve bir şirkette arama yapıldı. Gözaltına alınan işadamları İstanbul Bayrampaşa Devlet Hastanesi’ne götürülerek sağlık kontrolünden geçirildi. Ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen işadamları burada ifade verdi. İfade verme esnasında işadamlarına burs için yapılan bağışları neden Bank Asya’ya yatırdıkları soruldu.
6 yaşındaki çocuğu evde bıraktılar
Hakkında gözaltı kararı verilen bir çifti evini de dün sabah polis bastı. Evde arama yapan polisler karı-kocayı gözaltına aldı. Bu arada ailenin 6 ve 14 yaşındaki iki çocuğu da baskın şokunu yaşadı, anne-babaları gözaltına alınınca evde yalnız kaldı. Gözaltına alınan baba, çocuklarının evde tek başına kalmaması için polislerden çocukların evlerine yakın oturan kayınpederine gönderilmesini istedi. Ancak polis babanın talebini kabul etmedi ve 6 ve 14 yaşlarındaki çocukları evde bıraktı. Anne ve baba ise ifade için emniyete götürüldü.
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal sosyal medya hesabından baskın ve gözaltılara tepki gösterdi. Hukukun intikam amacı olarak kullanıldığı ülkelerde hukuksuzluğun sürdürelemeyeceğini belirten Tanal, “Gözaltına alınan eşin 6 ve 14 yaşında iki çocuk evde yalnızca bırakılıyor. Seri katile selfi; Aileye kelepçe.” dedi.
Nezarathanede klimaları kapattılar
Gözaltına alınan işadamları İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ndeki sorgusu esnasında insanlık dışı muamelelere maruz kaldı. Sıcak havaya ve oruçlu olmalarına rağmen nezarethanedeki klimalar ‘bozuk’ denilerek açılmadı. Sıcaktan bunalan işadamları nezarette atletle dolaşmak zoruna kaldı. İşadamları için yakınlarının gönderdiği ilaç, çorap, iftar yemeği, yedek giyecek gibi insani ihtiyaç malzemeleri polis tarafından kabul edilmeyerek geri çevrildi.