Romanya’daki boru hattı projesini Erdoğan’ın 5’li müteahhitleri yapacak

Karadeniz Podişor Doğalgaz Boru Hattı Projesi töreni, Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Romanya Başbakan Yardımcısı Marian Neacşu ve Erdoğan’ın 5’li müteahhitlerinin katıldığı törenle düzenlendi.

Erdoğan’ın 5’li müteahhitleri arasında yer alan Kalyon İnşaat’ın üstlendiği Karadeniz kıyısı Podişor Doğalgaz Boru Hattı Projesi töreni, Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Romanya Başbakan Yardımcısı Marian Neacşu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.

Projenin ilk boru indirme töreni’ne katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ‘Yıllık 12 milyar metreküpü aşkın kapasitesiyle Podişor Doğal Gaz Boru Hattı Projesi, Avrupa’nın hali hazırda en büyük boru hattı projesi’ dedi. 

PROJENİN ANA ÜSTLENİCİSİ KALYON İNŞAAT

Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murathan Kalyoncu da Kalyon İnşaat olarak, bu kıymetli projede, önemli bir kilometre taşına ulaşmaktan dolayı son derece mutlu ve gururlu olduklarını vurguladı.

BORU HATTI PROJESİNİN ÖZELLİKLERİ

Toplam, 308 kilometre uzunluğunda 48 ve 40 inçlik boru çapına sahip olan Tuzla-Podişor Doğal Gaz Boru Hattı inşa ediliyor. Hat, BRUA koridoru ile birleşecek. BRUA; Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Avusturya üzerinden geçen Avrupa’nın enerji güvenliği açısından çok önemli bir koridor konumunda bulunuyor.

Proje kapsamında, kullanılacak boruların temini, 20 adet vana istasyonu, enerji temini, katodik koruma ve fiber optik imalatları da yer alıyor. Yıllık 12 milyar metreküpü aşkın kapasiteye sahip olacak hattan taşınacak gaz ile Romanya’daki tüketimin önemli bir kısmı karşılanacak. AB fonları ile yapılacak ve 500 milyon euroya mal olması beklenen proje, 24 ayda bitirilecek.

ERDOĞAN’IN 5’Lİ MÜTEAHHİTLERİ BORU İNDİRME TÖRENİNDEYDİ

Erdoğan’ın tartışılan 5’li müteahhitleri Romanya’daki boru hattı ihalesi temel atma töreninde hazır bulundu. Törende, Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu yetkilileri; Murathan Kalyoncu, Orhan Cemal Kalyoncu ve Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili olan Lütfi Elvan da yer aldı. Eski Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın Türkiye’de devletten en çok ihale olan Kalyon İnşaat’a görev yapması uzun süre tartışılmıştı.

Törene katılan 5’li müteahhitlerden diğeri de Türkiye’de yıllardır tartışılan bir isim olan Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz’di.