GALİNA TÜFEKÇİ: 12 ÇOCUĞU YETİM BIRAKTILAR

HABER | NECDET ÇELİK

Takvimler 6 Eylül’ü gösterirken, Moldova’nın 7 noktasında sabah sessizliğini masum çocukların çığlıkları böldü. Yıllardır Horizont okullarında çalışan öğretmen ve idareciler, hukuk ve insanlık dışı bir muameleyle derdest edilip havaalanında bekleyen uçağa götürüldüler. Resmi bir işlem yapılmaksızın Türkiye’ye gönderildiler. Otoritelere göre sınır dışı edilmişlerdi. Üstelik ülke dışına kayıtları olmadan.

7 öğretmen geride gözü yaşlı eşler, 2 aylık bebekten 15 yaşına evlatlar, sahipsiz kalmış öğrenciler ve kanatları kırılmış dostlar bıraktı. Olayın şokunu atlatamayan öğretmen ailelerinden gidebilenler batıya, kimi daha ötesine ulaştı. Gidecek bir yeri olmayan Galina Tüfekçi ise, doğup büyüdüğü, vatandaşı olduğu topraklarda kaldı.

12 ÇOCUK YETİM KALDI

Kendisi Rus Dili uzmanı olan Galina Tüfekçi, Komrat’ta babadan kalma mütevazi evinde, iki çocuğuna hem analık hem babalık ediyor. İçini Moldova.org sitesine döken Tüfekçi, Moldova otoriterlerine şu sözlerle sitem ediyor: ”12 çocuğu yetim bıraktınız.’’

BABAM NE ZAMAN DÖNECEK?

Galina Tüfekçi’nin içini sızlatan şey ise, kızı Cemile’nin her sabah yinelediği ‘’Babam ne zaman gelecek?’’ sorusuna cevap verememek.

Galina Hanım, Feridun öğretmeni 25 yıl önce bir ekim ayında tanımış. Galina Tüfekçi’nin gözünde eşi, ‘korumacı, bilge, mutlak güvenilir’ bir insan. Çocuklarına fark ettirmese de, hakkında şiirler yazdığı, ’Ondan daha dürüst Türk tanımadım.’ diye tarif ettiği eşinin yolunu, aslında en çok o gözlüyor.