2,5 milyonluk Moldova nüfusunun 1 milyonu Romen vatandaşlığı almış

Rus gazeteci Iuri Dudi'ye röportaj veren Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, 1 milyon vatandaşının Romanya pasaportu taşıdığını açıkladı.

Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, 1 milyon vatandaşının Romen pasaportu taşıdığını açıkladı. Sandu, “Bunun AB’ye giden yolumuzu kısaltması gerekir.” dedi.

SANDU: “AB’DE 1 MİLYON VATANDAŞIMIZ VAR”

2 milyon 512 bin kişilik Moldova nüfusunun yarıya yakını aynı zamanda Romen vatandaşı olduğunu açıklayan Sandu, tanınmış Rus gazeteci, Youtuber Iuri Dudi’ye verdiği röportajda, bir milyon Moldova Cumhuriyeti vatandaşının Romanya pasaportu olduğuna dikkat çekti. Sandu, “Bu aynı zamanda Avrupa Birliği’nin Moldova Cumhuriyeti’nde bir milyon vatandaşı anlamına geliyor. Bu, AB’ye giden yolumuzu kısaltmalı” dedi.

“BENİM VE AİLEMİN DE ROMANYA PASAPORTU VAR”

Kendisinin ve ‘büyükanne ve büyükbabası’nın da Romanya pasaportu olduğunu vurgulayan Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, “Ben, 15 yıl önce Romen vatandaşlığını yeniden aldım. Romen pasaportuna sahip olmak benim için önemliydi” diye yanıtladı.

“RUSYA, ÜLKEMİZİ İŞGAL EDERSE KENDİMİZİ SAVUNACAĞIZ”

Gazeteci Iuri Dudi’nin Rusya’nın Moldova’yı işgal etmesi halinde ne yapmayı düşündüğü sorusuna ise Cumhurbaşkanı Sandu, AB entegrasyonunun Moldova’nın güvenliğinin gerentisi olduğuna dikkat çekerek “Elbette kendimizi savunacağız. Ülkemizi savunmak için her şeyimizi seferber edeceğiz. Ordumuz bunun için var.” dedi.

“ROMANYA İLE AB’DE BULUŞACAĞIZ”

Sandu, Moldova Cumhuriyeti’nin Romanya ile birleşmesi hakkındaki soruya ise “Anketlere göre Moldova vatandaşlarının %36 ila %40’ı bu birliği, ya tarihi nedenlerden dolayı ya da yaşam standardının düşük olması nedeniyle istiyor. Ancak vatandaşlarımızın çoğu Avrupa’nın bir parçası olması gerektiğine inanıyor. Biz de bunun için çalışıyoruz. Vatandaşların iradesine saygı duyuyoruz. Moldova Cumhuriyeti için en iyi şeyin ve her şeyden önce gerçek hedefin AB üyesi olmak olduğunu düşünüyorum. O zaman Romanya’yla ya da diğer AB ülkeleriyle sınırımız olmayacak. Romanya ile AB’de buluşacağız” diye vurguladı.