Kanal İstanbul, Montreux Sözleşmesi’ni etkileyebilir

Karar gazetesi yazarı Mensur Akgün, iktidarın hayata geçireceğini duyurduğu Kanal İstanbul projesinin Boğazlar bölgesinden transit geçişi düzenleyen Montreux Sözleşmesi’ni etkileyebileceğini ileri sürdü.

Kanal İstanbul tartırtışmaları, genelde fırsat maliyeti, ekonominin durumu, kanal inşaatının çevreye vereceği zarar üstünden gerçekleşiyor. Uzmanlar ekonominin durumuna, deprem riskine, hayvan ve bitki çeşitliliğine, sarsılabilecek ekolojik dengelere dikkat çekiyor. Ancak Karar yazarı Mensur Akgün, dikkatleri, 1918 yılında imzalanmış bir anlaşmaya çekiyor: ”Bana öyle geliyor ki, Akdeniz ve Karadeniz arasında açılacak bu yeni su yolunun Marmara da dahil Boğazlar bölgesinden transit geçişi düzenleyen Montreux Sözleşmesi üstündeki muhtemel etkisi göz ardı ediliyor. Umarız bu projeden sorumlu olan devlet kurumları, özellikle de Dışişleri Bakanlığı Kanal İstanbul’un Montreux üstünde yaratacağı baskı hakkında çalışmış, hukuki analizler yapmıştır.”

ETKİLEME OLASILIĞI YÜKSEK

Akgün aksi iddia edilse de Kanal İstanbul’un Montreux Sözleşmesi’ni etkileme olasılığının yüksek olduğuna dikkat çeken Akgün, çıkabilecek sorunları şöyle özetliyor: ”Karşımıza çıkabilecek ilk sorun da sözleşmenin feshinin istenmesi olabilir. Kanalın Boğazlar rejiminin yapısını değiştirdiğini iddia edecek Karadeniz’e kıyıdaş Rusya Federasyonu dışındaki devletler, başka imzacılarla beraber revizyon ya da fesih talebini gündeme getirebilirler.”

CİNAYET PROJESİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da son günlerdeki çıkışlarıyla Kanal İstanbul projesini eleştiriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Çılgın Proje’ olarak nitelediği çalışma için İmamoğlu, “Proje İstanbul’un hem karada hem de denizde ekolojik denge sistemini değiştirebilecek çok derin riskler içermektedir. Resmen bir cinayet projesidir. İstanbul için gereksiz bir felaket projesidir.” değerlendirmesinde bulunuyor.