145 yıllık Ateneum binası, Avrupa Kültür Mirası (EHL) parçası oldu

Romanya’nın önemli milli kültür sembollerinden biri olan ‘Ateneum’ her yıl ziyaretçi akınına uğruyor.

Romanya’nın önemli kültür sembollerinden biri olan ‘Romen Ateneum’u (Ateneul Român) Avrupa Kültür Mirasının parçası haline geldi. Bükreş Victoriei Caddesi üzerinde bulunan konser salonu, aynı zamanda “George Enescu” Filarmoni Orkestrası’na da ev sahipliği yapıyor. Ateneum, olağanüstü akustiği sayesinde, dünya çapında önemli kültür yapıları arasında yer alıyor.

AVRUPA KÜLTÜR MİRASI ETİKETİ TAŞIYACAK

Avrupa Komisyonu, kıtanın tarihi ve kültüründeki önemli rolü nedeniyle Bükreş’teki ‘Ateneum’a Avrupa Kültür Miras etiketi (EHL) layık gördü. Ödül töreni, Romen yetkililere 17 Nisan tarihinde Belçika’nın Anvers kentinde düzenlenen törenle verildi.

TARİHİ BİNANIN İLGİNÇ ÖZELLİKLERİ

Ateneum binası, 1886-1887 yıllarında Fransız mimarisi örnek alınarak ve toplanan bağışlarla iki aşamada inşa edildi. Romanya Filarmoni Orkestrası’na da ev sahipliği yapan kurumda, dünyaca ünlü müzisyenler konser verdi. Kurum ayrıca dünyanın en önemli festivallerinden biri olan “George Enescu” festivaline ev sahipliği yapıyor. Konser salonunda 600 kişilik oturma alanı ve 52 kişilik de loca koltukları yer alıyor.

‘ATENEUM İÇİN 1 LEİ’ KAMPANYASI İLE İNŞA EDİLDİ

Tarihi bina, Fransız mimar Albert Galleron tarafından tasarlandı. Vacarescu Ailesi’ne ait olan mülk üzerinde inşa edildi. 1888’de açıldıysa da, 1897’ye kadar inşaat devam etti. İnşaat fonunun bir bölümü, yirmi sekiz yıllık bir uğraşının sonunda toplanmıştı. “Ateneum için bir Lei bağışlayın!” sloganı Romanya’da bugün bile hâlâ hatırlanıyor.

1992 YILINDA RESTORASYONDAN GEÇİRİLDİ

Ateneum, 1992’de, bir Romen firmasınca restorasyondan geçirildi. Mimar Silviu Petrescu tarafından kapsamlı bir yenileme çalışması yapıldı. Yenileme masrafları Romanya Hükûmeti ve Avrupa Kalkınma Bankası’nca eşit tutarlarda katkı yapıldı. Binanın önünde küçük bir park ve Romen milli şairi Mihai Eminescu’nun heykeli yer alıyor.

KONSER SALONUNUN TAVANINDAKİ İLGİNÇ FRESK

Konser salonunun tavanını, 75 mt uzunluğunda ve 3 mt genişliğinde bir fresk süslüyor. “Al fresco” tekniği kullanılarak boyanmış freskte, Romanya tarihi, Trajan’dan başlayarak 1918’e kadar geçen en önemli olayları resmediliyor. Yemyeşil freskleri, altın varaklı tavanı, pembe mermer sütunları, kıvrımlı balkonları ve sarmal merdivenleri ile dikkat çeken binanın dış cephesi ve bahçesi de muhteşem bir görünüme sahip. Romanya’nın önemli bir kültür sembolü olan tarihi bina, 2007 yılında da Avrupa Kültür Mirası Listesi’ne kaydedilmiş.