Romanya’nın tek termal deresi ‘Peţa’ üzerinde yol genişletme tartışması

Koruma altındaki Peţa deresi, mevsim ne olursa olsun 30 derece sıcaklıkta akıyor.

Romanya’da kışın bile sıcak akan tek termal deresi (Pârâul Peța) Oradea’da bulunuyor. Koruma altındaki Peţa deresi, mevsim ne olursa olsun 30 derece sıcaklıkta akıyor. Ancak bugünlerde dere üzerinde çevrecilerle yerel yetkililer arasında yol genişletme tartışmaları yaşanıyor.

ROMANYA’NIN TEK, AVRUPA’NIN SAYILI DERESİ

20 km. uzunluğundaki Peţa deresi, Oradea’yı doğudan batıya geçerek Macaristan sınırı yakınındaki Crișul Repede nehrine akıyor. Romanya’nın tek, Avrupa’nın ise sayılı derelerinden biri olan Peţa aynı zamanda birçok balık, kuş ve bitki türü için de uygun bir yaşam alanı sağlıyor. Ancak, su sürekli 30 derece aksa da derenin yanından geçen insanların çoğu bu özelliğinden habersiz.

TATLI SU BALIKLARI DA YETİŞİYOR

Derede aynı zamanda boarţa (acı balık) ve zvârluga (çipura balığı) isimli iki tatlı su balığı yetişiyor. Peta deresinde ayrıca; beyaz balık, levrek ve havuz sazanı da yetişiyor.

‘TERMAL NİLÜFERİ’ İSİMLİ ÇİÇEK DE YETİŞİYOR

Koruma altındaki Peta deresinde çok sayıda ağaç ve bitki türü olarak da termal nilüferi bulunuyor. Nilüfer’in burada yaşamını sürdürebilmesinin nedeni, derenin donmayan sıcak suyundan kaynaklanıyor.

BİHOR’DAKİ 1 MAİ BELDESİNDEKİ GÖLDEN ÇIKIYOR

Suyun kaynağı, Bihor’daki Băile 1 Mai beldesindeki gölden çıkıyor ve 20 km. sonra Macaristan sınırı yakınındaki Crișul Repede nehrinde son buluyor.

DERE ÜZERİNDE YOL GENİŞLETME TARTIŞMALARI

Derenin bulunduğu bölgede Oradea Üniversitesi ve NATO askeri tesisleri bulunuyor. Yol genişletme çalışmaları nedeniyle bugünlerde çevrecilerle yerel yetkililer arasında tartışmalar yaşanıyor. Çevre örgütleri, dereye müdahale edilmesine karşı çıkıyor.