Edirne’deki kelepir alışverişi çok seven Bulgarlar, 230 bin üyeli facebook alışveriş grubu kurdu

1 Bulgar Levasının 8 TL’yi geçmesi nedeniyle Edirne’ye alışverişe koşan Bulgar vatandaşları, kurdukları 230 bin üyeli ‘Edirne pazarı’ facebook grubuyla Türkiye’de yaptıkları alışveriş tecrübelerini paylaşıyor.

Paralarının değeri 8 lirayı geçen Bulgar vatandaşları, Edirne’de alışveriş için 230 bin üyeli ‘Edirne pazarı’ facebook grubu kurdu. Nereden, hangi fiyata ne alındığını paylaşan grup üyeleri, yaptıkları kârlı alışverişin sevincini resimlerle paylaşıyor. Bir Bulgar vatandaşı, yaptığı paylaşımda “500 euro bozduruyoruz, harca harca bitiremiyoruz. Araba tamamen doldu.” dedi.

Bir başkası ise “Türkiye’nin çok ucuz olduğunu Facebook gruplarından öğrendim ve ilk kez geldim. Türkiye’de yaptığım alışverişten neredeyse %50 kârlıyım.” yorumunu yaptı.

Grupta inşaat malzemesinden bebek mamasına, uygun fiyatlı döviz büfesinden marketlerdeki kampanyalı ürünlere kadar çeşitli konularda sorular ve tecrübe paylaşımları yer alıyor.

Grup üyeleri, fiyat ve ürün kalitesiyle ilgili uyarı mesajlarını da paylaşıyor.  Grupta yapılan alışveriş paylaşımlarında, giyim kuşam, çocuklar için kıyafet ve oyuncak, başta baklava olmak üzere her türlü tatlı çeşidi öne çıkıyor.

NOEL ALIŞVERİŞİNİ DE EDİRNE’DE YAPIYORLAR

Ay sonundaki Noel bayramı öncesi mobilya ve ev tekstili ürünlerinin daha çok arandığı göze çarpıyor. Marka ürünlerin Türkiye’deki fiyatları, internetten alınan ürünlerin Edirne’de teslimi de çok sorulan sorular arasında.

Grupta cevabı en çok merak edilen soru ise aşı sertifikası kuralları.

Diğer taraftan gruba katılan Türk esnaflar da tanıtım videolarıyla müşteri çekmeye çalışıyor. Grupta, günü birlik kalkan otobüslerin ilanları da yer alıyor. Edirne’de alışveriş için sadece sınıra yakın şehirlerden değil başkent Sofya dahil büyük şehirlerden de otobüsler kalkıyor.

TÜRKİYE’YE 1 MİLYON BULGAR TURİST GELDİ

Trakya Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü verilerine göre, Kapıkule ve Hamzabeyli Sınır Kapısı’ndan 1 Ocak- 27 Kasım tarihleri arasında 1 milyon Bulgar turist, Edirne’ye geldi. 700 bini Kapıkule, 300 bini de Hamzabeyli’den olmak üzere özel araç ve turlar ile kente giriş yapan Bulgar turistler, sınır kapılarında da yoğunluk oluşturuyor.

ORTALAMA 500 EURO HARCAMA YAPIYORLAR

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt da yaptığı açıklamada hafta sonları Bulgar turist sayısının 12 bini bulduğunu ve kişi başı 500 euro harcama yaptıklarını belirtti. 

1 ay önce 1 Bulgar levası 5.75 TL yaparken, bugün itibariyle 8.02 lira yapıyor.