Bulgaristan’da dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda, mevcut Cumhurbaşkanı İlyana Yotova oyların yaklaşık yüzde 57,6’sını alarak rakibi Andrey Gurov’u mağlup etti. Bu sonuçla birlikte, Bulgaristan tarihinde ilk kez bir kadın cumhurbaşkanı seçilmiş oldu.
2017 yılından bu yana Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in yardımcısı olarak görev yapan Yotova, Radev’in ocak ayında genel seçimlere katılmak için istifa etmesinin ardından vekâleten cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmuştu.
Genel seçimlerden zaferle çıkarak Başbakan olan Radev’in partisi, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde İotova’yı desteklemişti. Seçimlerin iki turunda da katılım yüzde 20’lerde kaldı.
Yotova, Bulgaristan’ın AB ve NATO üyeliğini desteklerken, Ukrayna’da barışın ancak müzakere yoluyla sağlanabileceğini savunuyor ve Kiev’e askeri yardıma karşı çıkıyor.
AB’DEN TEBRİK MESAJI
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Yotova’yı tebrik ederek “Güvenlik ve savunmadan rekabet gücü ve enerji bağımsızlığına kadar ortak çalışmalarımızı sürdürmeyi sabırsızlıkla bekliyorum. Güçlü bir Avrupa’da güçlü bir Bulgaristan için” mesajını paylaştı.
İLİYANA YOTOVA KİMDİR?
Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da 1964’te dünyaya gelen İliyana Yotova, Sofya Üniversitesi “Aziz Kliment Ohridski”de Slav Filolojisi Fakültesinde Bulgar Filoloji bölümünden mezun oldu. Fransa Ulusal Yönetim Okulu (ENA) ve Strazburg Avrupa Çalışmaları Merkezi’nde uzmanlık eğitimi gördü.
Yotova, 1990-1997 yıllarında Bulgaristan Ulusal Televizyonu’nda (BNT) muhabir, editör, sunucu ve haber programları direktörü olarak çalıştı. 1997-2007 döneminde Bulgaristan Sosyalist Partisinin (BSP) basın merkezini yönetti.
2005-2007 yıllarında milletvekilliği yapan Yotova, 2007’de Avrupa Parlamentosu (AP) üyeliğine seçildi ve 2017’ye kadar bu görevini sürdürdü.
2017’de cumhurbaşkanı yardımcılığı görevine başlayan Yotova, Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in 19 Ocak 2026’da istifa etmesinin ardından 23 Ocak 2026’da cumhurbaşkanlığı görevini devraldı.

















