Gurbetçinin PCR testi isyanı: Edirne’de mahsur kaldım

Yaz tatilini geçirdiği Yozgat’tan Almanya’ya dönüş yapmak isteyen gurbetçi, 24 saati aşkın süredir, Kapıkule Sınır Kapısı’nda eşiyle birlikte yaptırdığı koronavirüs testinin sonucunu beklediğini söyledi. Gurbetçi isyanını, ”İnsanları 48 saat beklemeye ederek psikolojik olarak hasta etmiş oluyorlar.” sözleriyle dile getirdi.

Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden Türkiye’ye yaz tatilini geçirme amacıyla gelen gurbetçilerin, geri dönüş yolculuğu devam ediyor. Ya ikamet ettiği ülkesi, ya da transit geçtiği Sırbistan son 48 saat içinde negatif çıkmış covid-19 (PCR) testi istediği için gurbetçilerin çoğu bu işlemi Edirne’ye bırakıyor. Ancak, PCR testi yaptırma sırasında test ücreti, test sonucu alma, barınma ve yeme içme gibi problemlerle karşı karşıya kalıyor.

GURBETÇİ DERT KÜPÜ

Almanya’dan Yozgat’a yaz tatilini geçirmek için gelen Mehmet Demircan (56), Kapıkule Sınır Kapısı’nda dün 12.00’de eşi Birsen Demircan ile birlikte yaptırdığı PCR testinin ardından yaşadığı sorunları Sözcü muhabiri Uğur Akagündüz’e anlattı.

İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından PCR testi yapıldığı belirten Demircan, 24 saat geçmesine rağmen test sonucunun açıklanmaması nedeniyle Edirne’de mahsur kaldıklarını söyledi. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’ndaki laboratuvara PCR testinin gönderilmesine rağmen test sonucunun e-nabız uygulamasında görünmediğini vurgulayan gurbetçi, benzer sorunlardan şikâyetçi çok sayıda kişi olduğunu söyledi.

“EDİRNE’DE 24 SAATTİR BEKLİYORUM”

Edirne’de bir otele yerleştiğini anlatan Demircan, beklentilerini şöyle sıraladı:

* İnsan haklarına bir güven olması lazım. Ben insansam, insan gibi değerlendirilmem lazım.

* 24 saattir Edirne’de test sonucumun açıklanmasını bekliyorum. Benim gibi bu sorunu yaşayan gurbetçi aileler de var.

* Testin sonucu çıksa bile Bulgaristan, Sırbistan, Avusturya gibi diğer ülkelerde de herhangi birinden bu virüsü kapma ihtimalim var.

“PSİKOLOJİK OLARAK HASTA EDİYORLAR”

* Bir taraftan test sonuçlarını öğrenerek insanlara hizmet etmek istiyorlar, diğer taraftan insanları 48 saat mahkûm ederek psikolojik olarak hasta etmiş oluyorlar.

* Testin maliyeti daha önce 110 TL idi. Dün bizden 250 TL istediler. Eşimle birlikte yaptırdığım için toplamda 500 TL ücret ödedim. 

* Ayrıca yeme içme masraflarımız da var. Memleketimizden Almanya’ya götüreceğimiz hediyelikler de bozulacak.