Mobil ünite iki günde arıza verdi: 3 hasta öldü

Bükreş’teki Victor Babeș Hastanesi bahçesine konulan mobil yoğun bakım ünitesinde yaşanan oksijen kesintisi yüzüden üç covid hastası nefessiz kalarak can verdi.

Ülkede yoğun bakıma alınan hasta sayısının 1500’ü aşması üzerine hasta trafiği yoğun olan hastaneler mobil yoğun bakım üniteleriyle desteklendi. Başkentteki Victor Babeş Hastanesi’nin bahçesine cumartesi günü yerleştirilen ve tır dorsesi şeklindeki mobil üniteye 8 hasta kondu.

Pazartesi akşam saatlerinde hastalara oksijen sağlayan mekanizmada yaşanan arıza nedeniyle 3 covid hastası boğularak hayatını kaybetti. Kalan beş hastadan biri Voctor Babeş’in klinik bölümüne yerleştirilirken, diğer hastaler başkentteki farklı hastanelere nakledildi.

BASINÇ YÜKSELİNCE FANLAR DURMUŞ

Üç kişinin ölümüyle ilgili açıklama yapan Acil Durum Komitesi Başkanı Raed Arafat, ”Oksijen basıncının izin verilen sınırın üzerine çıkması nedeniyle fanların çalışması otomatikmen durdu. Bağlantı sistemlerini kuran şirket ruhsatlı bir kurum. Bu tır, aylar boyunca Argeş’te aktif kullanıldı.” bilgisini paylaştı.

Konuya ilişkin konuşan Başbakan Florin Cıtu, ”Bu tür kazaların bir daha olmayacağını garanti edemeyiz, umarım bir daha yaşanmaz. Bir daha olmamasını sağlamak için yeterli kaynağa sahibiz.” dedi.

MOBİL ARAÇ TÜRKİYE’DEN GETİRİLMİŞ

Faciadan sonra dikkatler mobil üniteye çevrildi. Ankara merkezli Optima Technic firmasından alınan dört adet ünite, geçen yılın haziran ayında ülkeye getirilmiş ve törenle bölge hastanelerine taksim edilmişti.

Hotnews.ro muhabirlerinin araştırmasına göre, Bükreş’e getirilen tır, Arafat’ın ifadelerinin aksine Ploieşti’deki hastanede ancak iki ay verimli çalıştı. Soğutma sisteminde yaşanan arıza üzerine tırın kullanımından vazgeçildi. Aylarca otoparkta yatan tır, yoğun bakım hastalarındaki hızlı artış üzerine başkentteki Victor Babeş hastanesine getirildi.

SON 6 AYDA 37 HASTA ÖLDÜ

Koronavirüs salgınıyla mücadelenin merkezi olan hastanelerde, son 6 ayda yaşanan üç ayrı faciada toplam 37 covid hastası hayatını kaybetti.

Kasım ayında ülkenin doğusundaki Piatra Neamt kentinde, sonradan kurulan yoğun bakım odalarında elektrik kontağından çıkan yangında 15 hasta ölmüştü.

Başkent Bükreş’teki Matei Balş Hastanesi’nde ocak ayı sonunda yine covid hastalarının yattığı bölümde çıkan yangında 19 kişi hayatını kaybetti.