Ölen korona hastası için 250 euro morg parası istediler

Romanya’nın batısındaki Lugoj ilinde, koronadan ölen hastanın yakınları, kurulan seyyar morga bin 200 ley para ödedi. Aile, cenazenin tutulduğu şartlara tepki gösterdi.

Hastane morgları koronadan ölenlerle dolup taşınca, devlet kurumları ek tedbirlere başvuruyor. Lugoj’daki Teodor Andrei Hastanesi bahçesine bu maksatla bir tır dorsesi kondu. Son ölenler bu soğutmalı seyyar morga konmaya başladı.

Uygulamanın skandal tarafı, bir grup hasta yakınının iddialarıyla ortaya çıktı. Cenaze yakınları, ölen adamı oksijen tüpleriyle birlikte bir çuvala konmuş halde buldu. Ailenin iddialarına göre, cenazenin boynuna kanla kirlenmiş bir çarşaf dolanmıştı. Gördükleri manzara karşısında şok olan aile, bin 200 leylik faturayı görünce ikinci şoku yaşadı.

Aracın hurda yığını arasına park etmiş olması ailenin tepkisini artırdı. Aile yakınlarından biri firma ile irtibata geçti, iş alanı restorancılık olan Bom Mecanica yetkilisiyle görüşmeyi kayda aldı.

Ses kaydında, gördüğü manzaraya itiraz eden cenaze sahibine firma yetkilisinin, ”Ne bekliyordunuz, bir tepsiye mi koysaydık!” şeklinde karşılık verdiği duyuluyor.

Haberin Ziar de Hunedoara gazetesinde yayınlanmasından sonra hastane ve Timiş vilayeti Halk Sağlığı Merkezi (DPS) açıklama yaptı. Hastane yönetimi, seyyar morgun yetkileri dışında olduğu savunmasını yaparken, DPS tarafından yapılan yazılı açıklamada, firma ile yapılan sözleşmenin 3 Nisan tarihli ve 555 sayılı genelgesine dayandığını ve legal olduğunu savundu.

Romanya’da covid salgınında ölenlerin sayısı birkaç haftadır 150’nin üzerinde seyrediyor. Hastanelerin yoğun bakım servislerinde de aynı yoğunluk gözleniyor.