Romanya ile ticarete darbe vuran yasada geri adım

Romanya hükümeti, Türkiye’den gelen ticari mallara ödenecek paranın muhasebeye gider olarak işlenmesini engelleyen yasada geri adım attı. Türkiye’nin yer aldığı listeyi uygulama kapsamı dışında bırakan acil kararname, cuma günü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Çarşamba günkü hükümet toplantısında kabul edilen 13 numaralı acil kararnamenin 3. maddesinde yapılan değişiklikle, Türkiye’nin yer aldığı Anexa II (gri liste) yeni uygulamanın dışında bırakıldı. Böylece Türkiye’den mal getiren firmaların, Romanya piyasasındaki rekabet gücüne darbe vuracak yasada eskiye dönülmüş oldu.

NE OLMUŞTU?

Romanya hükümeti, yılbaşından geçerli olacak şekilde, AB’nin kara ve gri listesinde yer alan ülkelerle yapılan ticareti zorlaştıran bir yasa çıkartmıştı. Yasa, her iki listede bulunan ülkelerden Romanya’ya yapılan mal girişlerinde, o ülkelere ödenen rakamın muhasebe defterine gider olarak işlenemeyeceğini öngörüyor.

Türk yetkililerin Romen makamlarıyla yaptığı görüşmeler sonunda, yeni yasanın sadece kara listedeki ülkelerle sınırlı kalması benimsendi. Gri listedeki ülkeler şimdilik bu müeyyideden kurtuldu.

TÜRKİYE KARA LİSTEYE GİRERSE…

Avrupa Komisyonu, yılda iki kez mali işbirliği yapılmayacak kara ve gri ülkeler listesi yayımlıyor. Geçen hafta yapılan son toplantıda Türkiye’den otomatik bilgi sistemini AB ülkelerinin tamamının erişimine açması istendi. Eylül ayına kadar bu talebin gerçekleşmemesi halinde Türkiye’nin kara listeye alınması söz konusu olacak. Bu gerçekleşirse Türkiye’nin Romanya ile ticaretine darbe vurulmuş olacak. Son yayımlanan gri listede Türkiye’nin yanı sıra, Maldivler, Ürdün, Namibya, Tayland, Saint Lucia, Avustralya ve Fas bulunuyor.

Avrupa Birliği, ‘Panama Papers’ ve ‘LuxLeaks’ skandallarının ardından 2017 yılında vergi cennetleriyle mücadele etmek amacıyla ‘kara liste’ yayınlamaya başlamıştı. Bu listede şu anda 12 ülke yer alıyor. Türkiye iki numaralı gri listede bulunuyor.