Türkiye, vergi bilgilerini eylüle kadar AB ile paylaşmazsa kara listeye alınacak

Türkiye, AB’nin vergi kaçakçılığı konusundaki kara listesine girmekten şimdilik kurtuldu. Eylül ayına kadar, altı AB ülkesindeki Türk vatandaşlarının vergi bilgileri paylaşılmazsa bir sonraki toplantıda Türkiye’nin kara listeye alınması söz konusu olacak. Bu gerçekleşirse Türkiye’nin Romanya ile ticaretine darbe vurulmuş olacak.

Avrupa Birliği (AB) maliye bakanları, şubat ayı toplantısında vergi kaçakçılığı ile mücadele yükümlülüklerini yerine getirmesi ve vergi konusunda şeffaflık sağlanması için Türkiye’ye ek süre tanıdı.

DW Türkçe’de yer alan ve Fransız Haber Ajansı’nın (AFP) diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberde, istenilen verileri AB ülkelerine iletmesi için Ankara’ya haziran ve eylül olmak üzere iki yeni tarih verildiği kaydedildi. Habere göre, Türkiye haziran sonuna kadar istenilen verileri AB ile paylaşmazsa ekim ayında yapılacak güncellemede kara listeye alınabilecek. Bu durumda Türkiye’ye aktarılan AB fonlarında kesinti yapılabilecek.

AB dönem başkanlığını elinde bulunduran Portekiz’in Maliye Bakanı Joao Leao, ‘Türkiye ile vergi konularında iş birliğinde ilerleme kaydedildiği için’ erteleme kararı alındığını söyledi.

EYLÜLE KADAR 2019 VERİLERİ PAYLAŞILSIN

Hazirana kadar Türkiye’den, vergi konusunda henüz bilgi sağlamadığı altı AB ülkesine bilgi aktarmaya başlaması isteniyor. Bu ülkeler arasında Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa ve Hollanda yer alıyor. AB içerisinde yaşayan Türk vatandaşlarının çoğu bu ülkelerde yaşıyor. Eylüle kadar ise 2019 verilerinin tüm AB ülkeleriyle paylaşılması talep ediliyor.

Türkiye, Avrupa’da yaşayan milyonlarca vatandaşının vergi ikametgahını belirlemenin vakit aldığını gerekçe göstererek, 2020’nin sonuna kadar bu işlemin yapılmasının mümkün olmadığını belirtmişti.

AB içinde Fransa, Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi, Avusturya ve Danimarka Türkiye’ye yönelik daha sert tedbirler alınmasını isterken, Almanya’nın öncülük ettiği diğer grup ise buna karşı çıkıyor.

KARARIN ROMANYA’YA BAKAN YÖNÜ

Romanya hükümeti, yılbaşından geçerli olacak şekilde, AB’nin kara ve gri listesinde yer alan ülkelerle yapılan ticareti zorlaştıran bir yasa çıkartmıştı. Yasa, her iki listede bulunan ülkelerden Romanya’ya yapılan mal girişlerinde, o ülkelere ödenen rakamın muhasebe defterine gider olarak işlenemeyeceğini öngörüyor.

Türk yetkililerin Romen makamlarıyla yaptığı görüşmeler sonunda, yeni yasanın sadece kara listedeki ülkeler için geçerli olması benimsenmişti. Halen bu yönde somut adım atılmadığı gibi, Türkiye’nin ekim ayındaki toplantıda kara listeye alınması halinde korkulanın gerçekleşmesi anlamına gelecek. Bu durumda, Türkiye’den getirilen malların Romanya pazarındaki rekabet gücüne büyük darbe vurulmuş olacak.

AB maliye bakanlarının aldığı kararın çarşamba günü AB büyükelçileri ve ardından pazartesi günü dışişleri bakanları tarafından onaylanması gerekiyor.

Avrupa Birliği, ‘Panama Papers’ ve ‘LuxLeaks’ skandallarının ardından 2017 yılında vergi cennetleriyle mücadele etmek amacıyla ‘kara liste’ yayınlamaya başlamıştı. Bu listede şu anda 12 ülke yer alıyor. Türkiye iki numaralı gri listede bulunuyor.