Bükreş’te okullar iki hafta daha kapalı kalacak

Romanya Acil Durum Komitesi, bugün yaptığı toplantıda, başkent Bükreş’te iki hafta önce yüzyüze eğitime ara verilen okullarda, online eğitimin iki hafta daha sürdürülmesine karar verildi.

Acil Durum Komitesi’nin oybirliğiyle aldığı karara göre, eğitime online olarak devam edilecek. Yüzyüze eğitime 16 Kasım’da başlanması planlanıyor. Ancak enfekte oranlarına göre durum yeniden değerlendirilecek.

Toplantı sonrası basına konuşan Bükreş Valisi Traian Berbeceanu, Bükreş için mevcut önlemlerin aynen süreceğinin altını çizerek, ek önlem alınmasına gerek duyulmadığını söyledi. Buna göre, tüm kamusal alanlarda maske takılmaya devam edilecek. Kafe, restoran ve gösteri merkezlerinin sadece teras denilen açık havadaki bölümleri müşteriye hizmet verecek.

Başbakan Ludovic Orban ise parkların gece vakti kapatılmasını gündeme aldıklarını duyurdu.

Öte yandan bugün öğle vakti açıklanan verilere göre, enfekte oranı yüzde 38’e yükseldi. Son 24 saat içinde covid 19 testi uygulanan 10 bin 566 kişiden 4 bin 41’inin koronavirüse yakalandığı görüldü.

Son 24 saat içinde ölen 86 hasta ile salgında ölenlerin sayısı 7 bin 153’e yükseldi. Ülke genelindeki hastanelerde yatan 11 bin 702 hastadan 916’sı yoğun bakımda tutuluyor.

TRANSİLVANYA KIRMIZIYA BOYANDI

Kırmızı bölge olarak adlandırılan şehirlerin Transilvanya’da yoğunlaştığı görülüyor. Romanya’nın ilk kırmızı bölgesi olan Bükreş’teki enfekte oranı binde 3,91 olarak ölçümlenirken, Salaj’da binde 5,17, Cluj’da binde 4,98, Alba’da binde 4,46, Timiş’t binde 4,36, Sibiu’da binde 4,04, Bihor’da binde 3,98, Arad’da binde 3,50, Mureş ilinde binde 3,36 olarak gerçekleşti.

Öte yandan son 24 saatteki 375 vaka ile binde 3 enfekte oranını aşan Köstence, kırmızı bölgeye dahil edilen onuncu vilayet oldu.

Son 14 gündeki enfekte oranı binde 3’ün üzerindeki şehirler kırmızı bölge olarak değerlendiriliyor. Enfek oranı binde 1,5 ile 3 arasındaki şehirler sarı, binde 1,5’un altındaki değere sahip şehirler yeşil bölge olarak tanımlanıyor.