Bükreş’te kafe ve restoranlar yeniden kapanıyor

Başkent Bükreş’in cuma günü açıklanan verilerden sonra kırmızı bölgeye dahil olması nedeniyle, bu geceden itibaren kafe, restoran, sinema, tiyatro ve oyun salonları kapılarını yeniden kapatıyor. Kafe ve restoranlar sadece paket hizmeti verebilecek.

Pazar sabahı toplanan Bükreş il komisyonu, cuma günü iki haftalık enfekte oranı binde 3 sınırını aşan ve düşme eğilimi göstermeyen başkentteki kısıtlamaları karara bağladı. Buna göre, restoran ve kafeler gibi yiyecek ve/veya alkollü ve alkolsüz içeceklerin hazırlanması, pazarlanması ve tüketilmesi faaliyetlerini yürüten iktisadi işletmelerin, en az iki duvarla kaplı ve çatısı olan yiyecek ve içecek mekanlarının kapalı bölümlerindeki ticari faaliyetlerin durdurulması kararlaştırıldı.

Bar ve diskotek gibi eğlence mekanları ile şans oyunu oynatan mekanlar da aynı tedbirler kapsamında kapatıldı. Loto ve iddia kuponu satan işletmeler kurallara uymak şartıyla açık kalacak.

Faaliyeti durdurulan mekanlar arasında sinema, tiyatro ve gösteri salonları da yer alıyor. Komisyon, açık havadaki her türlü konser, gösteri ve kültürel aktiviteyi de aynı kapsamda yasakladı.

İlan edilen yasaklar, pazar gece yarısından itibaren geçerli olacak.

SINAV SINIFLARI OKULA DEVAM EDECEK

Öte yandan, bu yıl sınava girecek sekizinci ve on ikinci sınıf öğrencilerinin yüzyüze eğitime devam etmesine yeşil ışık yakılmasından sonra, başkent Bükreş gibi kırmızı bölgede yer alan Timiş, İlfov, Cluj ve Braşov illerinde bu öğrenciler okula gitmeyi sürdürecek.

Enfekte oranı binde 6’ya yaklaşan Timiş ilinde bazı yerleşim yerlerinde karantina uygulamasına geçiliyor. Timişoara şehir merkezi ile Dumbravita, Ghiroda, Giroc și Moșnita Noua beldeleri pazar gecesinden itibaren karantinaya alınacak.

Bu arada cuma günü yenilenen riskli ülkeler listesine göre, Almanya yeniden güvenli ülke oldu. Yunanistan ve Türkiye güvenli ülke olmayı sürdürürken, Bulgaristan yeniden riskl ülke grubuna girdi. Bölge ülkelerinden Moldova, Macaristan, Sırbistan, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk da riskli ülke statüsünde.

Bu ülkelerden Romanya’ya giriş yapanlar, son 72 saat içinde negatif çıkmış PCR testi ibraz edecek ve en az 10 gününü karantinada geçirecek.

Romanya’da 3 günden kısa kalacak olanlar, son 72 saat içinde elde edilmiş negatif PCR test sonucunu gösterdiği takdirde karantinadan kurtulacak.

Test sonucu, elektronik veya kağıt belge olarak gösterilebiliyor; ancak bu testi yapma otoritesi olan labaratuvardan alınmış ve testin sahibinin kimlik bilgilerini içermeli.

Üç yaşına kadar çocuklar, her iki doz Covid aşısını yaptıranlar ve son 90 gün içinde Covid-19 geçirenlerden test istenmiyor.