KHK’lı eski polisin ölümü, cezaevinde hak ihlallerini bir kez daha gündeme taşıdı

KHK’lı eski polis memuru Mustafa Kabakçıoğlu’nun Gümüşhane Cezaevi’nde tek kişilik bir hücrede plastik sandalye üzerinde hayatını kaybettiğinin ortaya çıkması, cezaevlerindeki hak ihlallerini yeniden gündeme getirdi.

Mustafa Kabakçıoğlu 29 Ağustos 2020’de, 4 yıl önce Şebinkarahisar K2 Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndan nakledildiği Gümüşhane Cezaevi’nde hayatını kaybetti.

Giresun’da görev yaparken 15 Temmuz’dan 11 gün sonra tutuklanan komiser Mustafa Kabakçıoğlu, 1 Eylül 2016 kararnamesiyle meslekten atıldı. Astım rahatsızlığı olan Kabakçıoğlu, 2017’de cezaevinde kalırken diabet hastalığına yakalandı. Gün geçtikçte durumu kötüleşen eski komiser, Gümüşhane Cezaevi’ne nakledildi.

Ömrünün son bir ayı içinde üç kez durumu kötüleşen Kabakçıoğlu, hastaneye götürülmedi. Şiddetli öksürük üzerine covid 19 şüphesiyle tek kişlik hücreye kondu. 9 gün boyunca bu hücrede kalan 44 yaşındaki eski komiser, 29 Ağustos sabaha karşı plastik sandalye üzerinde oturur vaziyette ölü bulundu.

Sandalyede oturur halde ölü bulunan Kabakçıoğlu’nun giysisinin yaka kısmındaki toz, ölümüyle ilgili akla soru işaretleri getiriyor.

BAKANLIK MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRDİ

46 gün önce gerçekleşen şüpheli ölümle ilgili ailenin taleplerine sessiz kalan Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığı, olayın medyada yankılanması üzerine açıklama yaparak iddiaları reddetti. Adalet Bakanlığı ise iddiaların incelenmesi için iki müfettiş görevlendirdi.

MECLİSE SORU ÖNERGESİ VERİLDİ

Öte yandan CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Mustafa Kabakçıoğlu’nun Gümüşhane Cezaevi’nde tutulduğu hücrede ölmesiyle ilgili olarak Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Kabakçıoğlu’nun ailesinin suç duyurusunda bulunduğunu belirten Karaca, “Kabakçıoğlu’nun ölümü, cezaevinde pandemi koşullarının insan onuruna yakışır şekilde olmadığı izlenimini gözler önüne sermektedir” dedi.

Karaca’nın önergesinde sorduğu bazı sorular şöyle:

  • Hayatını kaybeden Mustafa Kabakçıoğlu’nun ölüm sebebi nedir?
  • Kamuoyuna yansıyan fotoğrafları göz önünde bulundurulduğunda, ölü olarak bulunduğunda sandalyede oturur halde olmasının sebebi ve gerekçesi nedir?
  • Mustafa Kabakçıoğlu’nun herhangi bir kronik hastalığı var mıdır?
  • Gardiyan ya da görevlilerin ihmali söz konusu mudur? Hastane yerine tek kişilik hücreye konulmasının gerekçesi nedir? İhmal ya da kusuru olduğu düşünülen görevliler hakkında bir işlem başlatılmış mıdır?
  • Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığının 14 Ekim 2020 tarihinde yaptığı açıklamaya göre Mustafa Kabakçıoğlu’nun ölümü 29 Ağustos 2020 tarihinde gerçekleşmiştir. Aradan geçen zamanda açıklama yapılmamasının nedeni nedir?
  • Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığının 14 Ekim 2020 tarihinde yaptığı açıklamaya göre Mustafa Kabakçıoğlu’nun 20 Ağustos, 24 Ağustos ve 27 Ağustosta rahatsızlığını bildirmiştir. 7 gün içinde üç kere rahatsızlanan ve durumunun kötü olduğu anlaşılan Kabakçıoğlu neden tek kişilik odada tutulmuştur?
  • Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığının açıklamasında Kabakçıoğlu’nun rahatsızlandığında hastaneye gitmek istemediği belirtilmiş ve sadece 27 Ağustos’ta gitmeyi reddettiğine dair tutanak tutulduğu belirtilmiştir. 20 Ağustos ve 24 Ağustos’ta hastaneye gitmeyi reddetmesine dair kanıtlar nelerdir? Ayrıca 27 Ağustos’ta Kabakçıoğlu’nun hastaneye gitmeyi reddetmesi üzerine tutulan tutanak kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?
Kabakçıoğlu’nun son dilekçede yazdıkları: ”Vermiş olduğunuz ilaçları devamlı kullandım ama ilaçların yan etki yaptığını düşünüyorum. Özellikle sol ağzımda, sol bacağımda şişmeler var ve konuşma sıkıntısı yaşıyorum. Ve kolumda uyuşukluk yaşıyorum. Bel altı uyuşukluğu yaşıyorum. Bel altı hiçbir şekilde çalışmıyor.’