Romanya’da, yeni eğitim sezonu salgının gölgesinde başlıyor

Romanya’da okullar koronavirüs salgınının gölgesinde pazartesi günü yeni eğitim öğretim yılına başlayacak. Hükümetin geliştirdiği üç farklı senaryoya göre işleyişini belirleyen okulların büyü çoğunluğu, yüz yüze eğitimle sezonu açacak.

Üniversite öncesi eğitim hizmetinden yararlanan 3 milyon öğrenci için haftalardır süren belirsizlik nihayet sona erdi. Her bir yerleşim yerinde son 14 günlük vaka sayılarını baz alan mili eğitim yetkilileri, ülke genelinde 12 bin 610 okulda birinci senaryonun uygulanmasına karar verdi. Bu okullarda okul öncesi ve tüm okullu öğrenciler eğitimi yüz yüze sınıflarda alacak.

Vaka sayılarının ortalamasına göre, iki numaralı senaryonun uygulanacağı okul sayısı 4 bin 892. Öğrenciler, bu gruba giren okullara nöbetleşe olarak yarı yarıya gelecek. Bu senaryoda, sınavlara hazırlanan 8. sınıf ve 12. sınıf öğrencileri tam kadro okulda eğitim alacak.

238 okulda ise tamamen online eğitim programı uygulanacak. 7 okulda ise ikinci ve üçüncü senaryonun karışımı bir model uygulanacağı duyruldu.

BÜKREŞ’TEKİ OKULLARDA DURUM

Başkent Bükreş’teki okulların çoğu yüz yüze eğitimle sezonu açacak. Özel ve devlet okullarından 595’i, hibrid sistemin uygulanacağı ikinci senaryoya göre açılış yapacak. Buna göre öğrenciler nöbetleşe okula gelecek, okulda ders yapılırken evinde kalan öğrenci eğitime online yöntemle katılacak. İkinci senaryoyu uygulayacak okulların üçte birini özel girişim olan kreş, anaokulu ve özel eğitim merkezleri oluşturuyor.

Başkentte sadece online eğitim verecek okul sayısı 17 olarak duyruldu. Her bir okul, hangi senaryoyu uygulayacağına dair velisini bilgilendirdi.

ACİL DURUM KOMİTESİ’NDEN SON UYARILAR

Salgını yönetmek için oluşturulan Acil Durum Komitesi, cuma günü bir dizi tavsiyeyi içeren bildiri yayınladı. Önerilen temel prensipler şunlar:

Semptom gösteren çocukları, veliler okula göndermesin.

Maskeyi ağız ve burnu örtecek şekilde takın.

Kapalı alanda ağızda maske şartıyla en az 1 metre, açık alanda maske yoksa en az 1,5 metre mesafeye dikkat edin.

Kapı kolu, korkuluk, asansör düğmesi gibi enfeksiyon bulaşabilecek objelere ya da herkesin kullandığı ortak malzemelere her dokunuştan sonra ellerinizi dezenfektan özelliğine sahip sıvılarla yıkayın.

Oturduğunuz sıra sabit olsun, başkasına ait malzemelere dokunmayın.

Gençler bu virüsten en az etkilenen kesim, ancak başkalarına ve ev ahalisine bulaştırabileceğinizi aklınızdan çıkarmayın.

Okula yeni başlayan ya da eğitim kategorisi değiştiren öğrenciler, ilk hafta içinde topluma katılmalarına uygun olduğuna dair sağlık belgesi getirmeli.

Semptom gösteren öğrenci okula gelmemeli, 3 gün dersten devamsızlık yapan sağlık raporu sunmalı.

Öğrencilerden, kapalı alanda maske ile ve en az 1 metre, açık alanda ve eğer maskesiz ise en az 1,5 metre mesafeyi korumaları isteniyor.

OKUL DIŞINDA DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR

Mümkün olduğunca toplu taşıma kullanmayın.

Başkalarına ait eşyalara dokunmaktan kaçının.

Okul sonrası arkadaşlarınızla birlikte hareket ediyorsanız, yine kurallara uyun.

Eve dönüşte, ayakkabınızı dışarda bırakın, ellerinizi güzelce yıkayın, eşya ve malzemelerinizi dezenfekte edin.

Yaşlıların zayıf halka olduğunun bilincinde olarak, onlarla iletişiminizde kuralları uygulayın, onlara sarılmayın.