Köveşi, AB Başsavcılığı için son virajı aştı

Romanya’da yolsuzlukla mücadelenin sembol isimlerinden Laura Kodruta Köveşi, Avrupa Başsavcılığı için büyükelçiler arasında yapılan oylamada, 17 oy oldu. Köveşi’ye destek vermeyen 5 büyükelçi arasında Romanya da yer alıyor.

46 yaşındaki Romanyalı başsavcı, Avrupa Birliği içinde gelecek yıl işlev kazanacak Avrupa Başsavcılığı yolunda emin adımlarla ilerliyor. Önceki aşamaları önde tamamlayan Laura Kodruta Köveşi, Avrupa Birliği büyükelçilerinden tam destek aldı. 12 oyun yeterli olduğu perşembe günü yapılan oylamada, 22 diplomattan 17’si Romanyalı savcıya olur verdi.

24 yıllık profesyonel geçmişe sahip Köveşi, AB parlamenstosunun adayı olarak Avrupa Konseyi’ne sunulacak. Müzakerelerde uzlaşma sağlanırsa, AB Başsavcılığı makamının ilk sahibi Romanyalı yolsuzlukla mücadele savcısı olacak.

Ancak Köveşi, bu görev için Romen hükümetinin desteğini alabilmiş değil. Son oylamada AB büyükelçisi Teodora Odobescu, Köveşi’ye destek vermedi. Başbakan Viorica Dancila, hükümet olarak bu süreci desteklemediklerini açıkladı.

HÜKÜMETİN KORKULU RÜYASI İDİ

Laura Kodruta Köveşi, 2002 yılında kurulan DNA’nın başsavcısı olarak görev yaptığı 2013-2018 döneminde çok sayıda bakan, belediye başkanı ve devlet şirketi yöneticisi dahil olmak üzere yüzlerce yetkiliyi başarılı bir şekilde kovuşturdu. Bu dosyalar nedeniyle Kövesi’nin, iktidardaki sosyal demokratlarla arası hiç iyi olmadı. Geçen yıl hükümetin talebi ve Anayasa Mahkemesi zoruyla görevden uzaklaştırılan Köveşi, görevi kötüye kullanma suçlamasıyla hakkında açılan dosya nedeniyle ifade verdi.

AVRUPA BAŞSAVCILIĞI YARIŞINDA EN ÇOK OY KÖVESİ’YE