Moldova’da başsavcı, kaçırılan öğretmenler için kameralar önünde ‘Türkçe’ özür diledi

Moldova’da, Orizont okullarında çalışan 7 Türk öğretmenin kaçırılmasından sorumlu tutulan istihbarat başkanı için 6 yıl hapis istendi. Başsavcı, kameralar önünde Türk öğretmen ve ailelerinden özür diledi.

Eylül 2018’de kaçırılan Türk öğretmenlere dair, Moldova savcılığının geçtiğimiz ağustos ayında başlattığı soruşturma tamamlandı. İddianamede, İstihbarat Kurumu’nun (SİS) o dönemki başkanı Vasile Botnari için 6 yıl hapis cezası istendi.

Soruşturmaya dair son gelişmeyi, Moldova başsavcısı Alexandr Stoyanoğlu, basın toplantısıyla duyurdu. Konuşmasının başında, ülkeden illegal olarak uzaklaştırılan Türk öğretmenlere ve ailelerine bir mesaj iletmek istediğini söyleyen Gagavuz kökenli başsavcı, açıklamasına Türkçe şu sözlerle devam etti: ”Moldova Cumhuriyeti bir devlet olarak sizin temel haklarınızı koruyamadığı için çok üzgünüm. Umarım bu olay hepimiz için iyi bir ders olacaktır.”

İSTİHBARAT BAŞKANI İTİRAF ETTİ

Kişinev mahkemesi, 15 gün içinde dosyayı inceleyip kabul ya da iade yönünde karar verecek. Görevi kötüye kullanmakla suçlanan Botnari için, hapis cezasının yanı sıra, 10 yıl boyunca devletin bazı kademelerinde görev almaması isteniyor. Savcı ayrıca, AİHM’in Moldova’ya kestiği para cezasının eski isithbarat başkanından tahsil edilmesini istedi.

Moldova basınına yansıyan haberlere göre, İstihbarat Kurumu başkanının suçunu itiraf ettiği, operasyonun illegal olduğundan diğer çalışanların haberi olmadığını söylediği iddianamede yer alıyor. Bu ifadeler üzerine, istihbarat kurumu ve göçmen bürosu çalışanı diğer isimler hakkında takipsizlik kararı verildi.

MOLDOVA’NIN BAŞINA İŞ AÇAN OLAY

Moldova Orizont okullarında görev yapan 7 öğretmen, 6 Eylül 2018 sabahı, evlerinden ya da okul yolunda zor kullanılarak araçlara bindirilmiş ve bir gün sonra öğretmenlerin Türkiye’ye teslim edildiği ortaya çıkmıştı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 11 Haziran’daki kararıyla, temel insan haklarını ihlal eden Moldova’yı para cezasına mahkum etmişti. Moldova hükümeti, öğretmen başına 25’er bin euro tazminat ödemişti.

Tamamı cezaevinde bulunan öğretmenler, 7 yıl ile 12 yıl arasında cezalara çarptırıldı.