Yolsuzluk baskını yapılan Moldova Başsavcısı Alexandru Stoianoglo gözaltına alındı

Yolsuzluk ve Örgütlü suçlarla mücadele özel savcılığı’nın talimatıyla Moldova Başsavcısı Alexandru Stoianoglo “yolsuzluk ve görevi kötüye kullanma” iddialarıyla gözaltına alındı.

Moldova Cumhuriyeti Başsavcısı Alexandru Stoianoglo, yolsuzluk ve görevi kötüye kullanma iddialarıyla gözaltına alındı.

Polis ekiplerinin evi ve bürosunda arama yaparak suç iddialarına yönelik belgelere el koyduğu başsavcının gözaltına alınmasına neden olarak ise ‘yolsuzluk’ ve ‘suç grupları lehine’ görevi kötüye kullanma gösterildi.

Yolsuzluk ve Örgütlü suçlarla mücadele özel savcılığı tarafından başlatılan soruşturma ve operasyonda maskeli özel polis ekipleri görev yaptı.

Muhalefet partilerinin desteklediği isimlerden olan Stoianoglo, 2019’da Sandu’nun Rusya yanlısı selefi Igor Dodon’un başkanlığı sırasında atanmıştı.

Bu iddiaları reddeden Stoianoglo ise, “Bu, Başkan Maia Sandu’nun benimle hesaplaşmasıdır” dedi.

“Yasalara uygun şekilde” çalıştığını ileri süren Stoianogolo, Sandu hükümetini kendisine istifa etmesi için “baskı yapmakla” suçluyor.

CUMHURBAŞKANI, BAŞSAVCIYI GÖREVDEN UZAKLAŞTIRDI

Cumhurbaşkanı Maia Sandu, gözaltına alınan Başsavcı Alexandru Stoianoglo’nun görevden uzaklaştırdığını açıkladı.

Adalet Bakanı Serdgiu Litvinenco salı günü Stoianoglo’yu “on yıllardır Moldova’yı soyan büyük yozlaşmış yetkililerin ve hırsızların elinde kukla” olmakla itham etti.

3,5 milyon nüfusa sahip Moldova, son yıllarda bankacılık sisteminden 1 milyar doların kaybolması da dahil olmak üzere istikrarsızlık ve yolsuzluk skandallarıyla boğuşuyor.

Cumhurbaşkanı Sandu, geçen yıl seçimleri yolsuzlukla mücadele vaadiyle kazanmış, hükümete, adalet sistemine ve başsavcılığa karşı “temiz eller” operasyonu başlatmıştı.