AVRUPA BAŞSAVCILIĞI YARIŞINDA EN ÇOK OY KÖVESİ’YE

Geçen yıl Anayasa Mahkemesi kararıyla görevden alınan Romanya Yolsuzlukla Mücadele Kurumu (DNA) başkanı Laura Kodruta Kövesi, Avrupa Başsavcılığı için yapılan oylamada ilk sırayı aldı.

Gelecek yıl icraya başlayacak Avrupa Başsavcılığı için üç aday yarıştı. Oylama, Avrupa Parlamentosu çatısı altında kurulan Adalet ve Sivil Özgürlükler (LIBE) Komisyonu’nda salı günü yapıldı. Sosyal demokrat-liberal Bükreş hükümetinin uzun süren çekişme sonucu görevden aldırdığı DNA eski başkanı Laura Kodruta Kövesi 26 oy aldı. Fransız aday 22 oy alırken, Alman adaya 1 oy çıktı.

Kövesi, 2002 yılında kurulan DNA’nın başsavcısı olarak görev yaptığı 2013-2018 döneminde çok sayıda bakan, belediye başkanı ve devlet şirketi yöneticisi dahil olmak üzere yüzlerce yetkiliyi başarılı bir şekilde kovuşturdu. Bu dosyalar nedeniyle Kövesi’nin, iktidardaki PSD-ALDE hükümetiyle arası hiç iyi olmadı.

Romen hükümeti, Kövesi’nin Avrupa Başsavcılığına adaylığına da karşı çıktı. Adalet Bakanı Tudorel Toader, AB adalet bakanlarına yazdığı mektupta, Kövesi’yi yolsuzluk soruşturmalarında Romanya istihbaratıyla gizli anlaşma imzalamakla suçladı.

Kövesi’nin oylamada birinci çıktığı pozisyon için nihai müzakere, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi arasındaki müzakerelerin ardından yapılacak.