BRÜKSEL BASTIRDI, ROMEN HÜKÜMETİ AFFI RAFA KALDIRDI

Romen hükümetinin bu hafta çıkarmayı planladığı, yolsuzluktan hüküm giyenleri affedecek acil kararname, Avrup Birliği’nin uyarısı üzerine rafa kaldırıldı.

Romen hükümetinin protestolar yüzünden çıkaramadığı af kararnamesi, bu kez Brüksel’e takıldı. Bu haftaki kabine toplantısında imzalanacağı konuşulan kararname çıkmadı. Bunda AB Komisyonu Başkanı Frans Timmermans’ın kabine toplantısı öncesi yaptığı açıklama etkili oldu. Timmermans çarşamba günkü açıklamasında, Romen hükümetinden yolsuzlukla mücadelede geri adım sayılacak girişimlerde bulunmamasını istedi. Yolsuzluktan hüküm giyenlerin yeniden yargılama yoluyla serbest bırakılması planlarına atıf yapan Timmermans, ”Romanya’nın yolsuzlukla mücadelesine devam etmesi ve son yıllarda kaydedilen ilerlemenin tersine çevrilmemesi zorunludur.”

Bu açıklamanın etkisi, kabine toplantısına yansıdı. Toplantıdan affa yönelik acil kararname çıkmadı. Başbakan Viorica Dancila, bu yöndeki soruları geçiştirdi.

KÖVEŞİ’NİN KISITLAMALARI KALDIRILDI

Timmermans, hükümetin yanı sıra Romen yargısına da mesaj verdi. Avrupa Başsavcılığının güçlü adayı Laura Kodruta Köveşi’yi ”O kaliteli bir yargıç. Cesaretine hayranım.” sözleriyle övdü. Bu arada, yolsuzlukla mücadele başsavcısı Köveşi hakkında geçen hafta uygulamaya konan adli kontrol kaldırıldı. Yüksek mahkeme, yeni kurulan özel yetkili savcılığın talep ettiği adli kontrol ve 2 ay sürecek yurt dışı yasağını kaldırdı. Bu karar sonrası Köveşi, Avrupa Başsavcılığı adaylığına dair üçüncü tur mülakatına katılmak üzere Brüksel’e gitti.

Oylamadan ilk sırada çıkan Romanya’nın yolsuzlukla mücadedeki sembol ismi Laura Kodruta Köveşi’nin, Avrupa Başsavcılığı makamına en yakın aday olduğu kaydediliyor.

AVRUPA BAŞSAVCI ADAYI KÖVEŞİ’YE ROMANYA YURT DIŞI YASAĞI KOYDU