AVRUPA BAŞSAVCI ADAYI KÖVEŞİ’YE ROMANYA YURT DIŞI YASAĞI KOYDU

Gelecek yıl faaliyete geçecek olan Avrupa Başsavcılığı için en güçlü aday konumundaki Romanya Yolsuzlukla Mücadele Kurumu (DNA) eski başsavcısı Laura Kodruta Köveşi’ye, yurt dışı yasağı kondu. Hakkında açılan iki soruşturmayla ilgili 6 saat ifadesi alınan Köveşi, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Siyasilere yönelik yolsuzluk dosyalarıyla ün yapan Laura Kodruta Köveşi, 5 yıl yürüttüğü başsavcılık görevinden, Anayasa Mahkemesi kararıyla Cumhurbaşkanı İohanis tarafından görevden alınmıştı.

KÖVEŞİ İÇİN ÖZEL YETKİLİ SAVCILIK KURULDU

Mevcut sosyal demokrat-liberal iktidarın hedefine oturan Köveşi hakkında iki dosya açıldı. Soruşturmalar, savcı ve hakimler için açılan özel yetkili savcılık tarafından yürütülüyor. Yeni kurulan özel yetkili savcılık, DNA’ya atanan Adina Florea’ya bağlı olarak çalışıyor.

24 yıllık savcılık kariyerine sahip Köveşi, dün 6 saat boyunca özel yetkili savcılara ifade verdi. Adının sanık olarak yer aldığı iki dosyayla ilgili olarak Köveşi hakkında yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrolle serbestlik kararı verildi.

‘GÖZDAĞI VE SUSTURMA HAMLESİ’

İfade sonrası basına konuşan Laura Kodruta Köveşi, ‘’Gözdağı vermek ve susturmak için her şeyi yapıyorlar. Bazılarının korkusu oldukça büyük.’’ ifadelerini kullandı. Dosya hakkında basına konuşmasının yasaklandığını söyleyen Köveşi, ‘’Onca yıllık kariyerimde sicilim temiz. İşimi yaptığım için bunlar başıma geliyor.’’ sözleriyle kendini savundu.

HAKKINDA İKİ SORUŞTURMA VAR

Savcı ve hakimleri soruşturmak için geçtiğimiz aylarda kurulan özel yetkili savcılıkta Köveşi hakkında iki soruşturma yürütülüyor. İlk dosyada, Endonezya’ya kaçan Yatırım Ajansı Başkanı Nicolae Popa’nın Romanya’ya getirilmesi için ödenen paranın usulsüz olduğu iddiası yer alıyor. Yürütülen diğer soruşturmada ise Köveşi, Ploieşti’deki yolsuzlukla mücadele savcılarıyla beraber açtıkları yolsuzluk dosyalarında kumpas kurmakla suçlanıyor.

Ülkesindeki iktidarla ciddi sorun yaşayan Laura Kodruta Köveşi, Avrupa Başsavcılığı seçimlerinin komisyon aşamasında üç aday arasından en çok oyu almıştı. Romanya hükümeti, Köveşi’nin adaylığını engellemek için tüm AB üyesi adalet bakanlarına mektup yazmıştı. Verilen yurt dışı yasağı, Romen hükümetinin Köveşi’yi engellemeye yönelik yeni bir hamlesi olarak görülüyor.

AVRUPA BAŞSAVCILIĞI YARIŞINDA EN ÇOK OY KÖVESİ’YE