ELÇİLİĞİ KUDÜS’E TAŞIMA KARARI, ROMANYA’YI GERDİ

Romanya Başbakanının Tel Aviv’deki büyükelçiliğin Kudüs’e taşınacağını açıklaması, devletin zirvesinde tansiyonu yükseltti. Başbakanı cehaletle suçlayan Cumhurbaşkanı Klaus İohannis, dış politikada nihai yetkinin kendisinde olduğunu hatırlattı.

Tel Aviv’deki elçiliğin Kudüs’e taşınması tartışması, Romanya’nın zirvesinde yeni bir gerilime yol açtı. Başbakan Viorica Dancila, Amerika Yahudileri lobi kuruluşu olan AIPAC’ın yıllık konferansında yaptığı konuşmada, anayasal prosedürler tamamlandıktan sonra elçiliğin İsrail’in başkenti Kudüs’e taşınacağını duyurdu. Romanya başbakanının, ”Sizlerin huzurunda bunu duyurmaktan çok mutluyum.” sözleri coşkulu alkışlarla karşılandı.

NETANYAHU’DAN TEBRİK

Romanya başbakanının açıklaması, İsrail hükümetini memnun etti. Başbakan Benjamin Netanyahu, twitter hesabından yaptığı açıklamada, ”Açıklamasından dolayı dostum Viorica Dancila’yı tebrik ediyorum.” dedi.

Cumhurbaşkanı İohannis, geçen yıl mayıs ayında, Başbakan Viorica Dancila ve Dışişleri Bakanı Teodor Meleşcanu’yu kabul ederek büyükelçiliğin Kudüs’e taşınması konusunu görüşmüştü.
İOHANNİS’TEN CEHALET SUÇLAMASI

Hükümetin elçiliği Kudüs’e taşıma hazırlıklarına sıcak bakmayan Cumhurbaşkanı Klaus İohannis, Dancila’yı sert sözlerle eleştirdi. Anayasa gereği dış politikaya dair son kararı kendisinin vereceğini hatırlatan İohannis, başbakan için ”Bu sözleriyle cehaletini sergiliyor.” dedi. Taşınma kararının, tüm yetkili kurumların olumlu raporuyla alınabileceğini kaydeden cumhurbaşkanı, Dancila’yı aceleci davranmakla suçladı.

DANCİLA: ŞAHSİ FİKRİMDİ

Başbakan Viorica Dancila, cumhurbaşkanının sert açıklamasına akşam saatlerinde cevap verdi. Antena 3 televizyonuna konuşan Dancila, ”Ben şahsi fikrimi söyledim. Herkesin ifade hürriyeti vardır. Zaten ,taşınmanın tüm yasal prosedürler tamamlandıktan sonra gerçekleşeceğini konuşmamda vurguladım.” dedi.

KRİZİN FİTİLİNİ TRUMP ATEŞLEMİŞTİ

ABD Başkanı Donald Trump, 6 Aralık 2017’de Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını ve ülkesinin Tel Aviv’deki Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağını açıklamıştı. Bütün tepkilere rağmen ABD, Tel Aviv’deki Büyükelçiliğini, Kudüs’e taşımıştı.

Romanya hükümeti geçen yıl nisan ayında, elçiliğin taşınmasın konusunda İsrail’le memorandum imzalamıştı. Cumhurbaşkanı Klaus İohannis, kendisinin haberdar edilmediği bu dış politika kararı nedeniyle Dancila hükümetini istifaya çağırmıştı. Devletin zirvesini karşı karşıya getiren bu gelişme sonrası, nihai karar için kurumların görüşüne başvuruldu. Bu konuda henüz basına yansıyan bir gelişme bulunmuyor.