Romanya, ‘1 Aralık Milli Günü’nü coşkuyla kutladı

Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, ‘1 Aralık Milli Günü’ nedeniyle Bükreş Zafer Takı (Arcul de Triumf) meydanında düzenlenen törene katıldı.

Romanya, 1 Aralık Milli Günü’nün 105’inci (1918) yıldönümünü yurt içi ve yurt dışındaki temsilciliklerde düzenlenen coşkulu törenlerle kutladı.

Devlet erkanının katıldığı Bükreş’teki tören, Zafer Takı (Arcul de Triumf) meydanında düzenlendi. Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’in askeri selamlaması ve anıta çelenk bırakması ile başlayan tören, 2.400 asker ve 150 askeri araç ve 40 uçağın katıldığı selamlama ve askeri geçiş törenleri ile devam etti.

Başketteki askeri geçit törenine; Cumhurbaşkanı Iohannis’in yanı sıra; Başbakan Marcel Ciolacu, Parlamentonun iki Kamarasının başkanları, hükümet üyeleri, kurum başkanları, kordiplomatik temsilciler, parlamenterler ve savaş gazileri ile vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.

MİLLİ GÜN NEDENİYLE RESEPSİYON

Törenlerden sonra Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, Cotroceni Sarayı’nda ‘1 Aralık Milli Gün’ nedeniyle bir resepsiyon verdi. Resepsiyonda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Iohannis, gelecek yılın Romanya için belirleyici bir yıl olacağını söyledi.

Çavuşesku rejiminin yıkıldığı ‘Aralık 1989 Devrimi’nden bu yana 35 yılın geride kaldığına ve demokrasi yolunda önemli merhale kat edildiğine dikkat çeken Iohannis, “Romanya’da hâlâ yapılması gereken çok şey var. Reformların devam etmesi gerekiyor. 2024 yılı, ülkemizin gelecekte nasıl görüneceği konusunda belirleyici bir yıl olacak. Bunun nedeni; Avrupa Parlamento seçimleri, yerel, parlamento ve başkanlık seçimleri olacak. Bu nedenle önümüzdeki yıl ve seçim sonuçları, Romanya’nın önümüzdeki yıllarda izleyeceği rotayı belirleyecek.” dedi.

IOHANNİS, AŞIRI AKIMLARA DİKKAT ÇEKTİ

Özgürlük ve demokrasiye giden yolun uzun ve meşaketli bir süreç ve nesillerin büyük fedakarlıkları ile elde edildiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Iohannis, “Bu sayede bugün, ülkemizin gidişatını belirleyeceğimiz tek demokratik araç olan oyumuzu kullanma temel hakkına sahibiz. Dolayısıyla bu bizim sorumluluğumuzdur. Bir yandan ulusun geleceğini korumak, bir yandan da yeterince dikkatli olmazsak toplumumuzun temel ilkelerine ve değer sistemimize gerçek bir tehdit haline gelebilecek aşırılıkçı akımlara karşı tetikte olmak gerekir” diye konuştu.