Netflix’ten Craiova Cezaevi belgeseli

Netflix’te en tehlikeli hapishanelerinin gösterildiği belgesel serisinde, Craiova Cezaevi tanıtıldı. Belgeselde, cezaevi şartlarına dair mahkumlarla yapılan mülakatlara yer veriliyor.

”Dünyanın En Zorlu Hapishaneleri” adlı belgesel serisinin yapımcısı Raphael Rowe. Adını BBC Panorama belgeseliyle duyuran araştırmacı gazeteci Rowe’un sıradışı bir mahkumiyet hikayesi var. 1990’da cinayet ve hırsızlıktan mahkum olan Rowe, temize çıkana kadar 12 yılını cezaevinde geçirmiş. Tahliye sonrası, cezaevlerine dair belgesel hazırlamaya başlayan gazeteci Rowe, hapishane ortamlarına alışık olmasına rağmen, belgeseline konu ettiği her cezaevinde yeni sıradışı hikayelerle karşılaşıyor.

Craiova cezaevi, Romanya’nın en güvenlikli cezaevlerinden. Ülkede yüzde 3’lük orana sahip olmalarına rağmen, bu cezaevindeki mahkumların yüzde 60’ını roman (çingene) kökenliler oluşturuyor. Gazeteci Rowe, bu yüzden belgeseline ”Çingene Happishanesi” adını vermis.

Belgeselde, roman toplumundaki suç oranın nedenleri, uğradıkları ayrımcılıklar üzerinde durulurken, cezaevlerindeki doluluğa bir başka sebep olarak roman toplumunda hala güdülen kan davaları gösteriliyor. Gazeteci, belgeselde, romanların 19. yüzyılın ortasına kadar köle muamelesi gördüklerini de hatırlatmış.

CEZAEVİNE GİRİŞ

Araştırmacı gazeteci Raphael Rowe, çekim için cezaevine girerken kapsamlı bir üst aramasından geçirilmiş ve birçok form doldurmuş. ”Ben kısa sürede içeri girdim, ama normal mahkumlar 21 gün karantinada kaldıktan sonra koğuş veya hücrelerine dağıtılıyor.” diyor Rowe.

Gazeteci Rowe’u cezaevi içinde Armand adlı bir mahkum gezdiriyor. İçerde mahkumlarla konuşan gazeteci, cezaevi şartlarına, bir mahkumun ağzından aktardığı şu sözlerle dikkat çekiyor: ”Köpekler bile bu muameleden daha iyisini hak ediyor.”

AZAMİ GÜVENLİKLİ HÜCRELER

Cezaevinin maksimum güvenlikli bölümünde kalan mahkumlar, yüksek gözetim altında tutuluyor. Mahkumların kaldığı hücrelerde neredeyse boş yer yok. Bunlardan birinde Marius Burican adlı bir mahkum kalıyor. Kendisi roman değil, o da Bulibaşa’yı pala ile öldürmekten mahkum olduğu 22 yıllık cezasını çekiyor.

Hücrelerdeki mahkumlar, 23 saat burada kalıyorlar ve 1 saat teneffüs hakları var. Rowe, bu bölüme dair gözlemlerini, ”Hücrelerin ne kadar bunaltıcı olduğunu anlamak için bu alanı hissetmeniz gerekiyor.” sözleriyle dile getiriyor.