Harbiyeliler, 15 Temmuz gecesini ‘Mavi Otobüs’ belgeselinde anlattı

15 Temmuz’u Harbiyeli öğrencilerin gözünden anlatan Mavi Otobüs belgeseli yayınlandı. Belgesel, komutanlarının emriyle otobüslere doldurulup kışladan çıkarılan, halkın önüne darbeci diye atılıp linç ettirilen, yüzlercesi tutuklanan, sürgüne gitmek zorunda kalan askeri öğrencilerin gözünden “o gece”yi anlatıyor.

Askeri öğrencilerin katkılarıyla hazırlanan ‘Mavi Otobüs’ belgeseli YouTube kanalında yayınlandı. Belgesel, 15 Temmuz 2016’daki karanlık darbe girişimini köprüde linç edilen, darbeci denilerek müebbet hapse mahkum edilen, yıllarca hapislerde tutulan askeri öğrencilerin gözünden anlatıyor.

Dün akşam yayına giren belgesel kısa sürede 300 bin izleyiciye ulaşmayı başardı. Belgeselde Samet ve Lokman Boğaziçi’nde, İhsan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde, Adnan Kara Harp okulunda, Rıdvan ve Halit ise Yalova askeri kampında tanık olduklarını bütün çıplaklığı ile anlatıyor.

MÜEBBET HAPSE MAHKUM EDİLDİLER

15 Temmuz 2016’dan sonra 300’ün üzerinde askeri öğrenci hakkında darbe girişimine katıldıkları gerekçesiyle 15 yıl hapis veya müebbet hapis cezaları verildi. Öğrencilerden bir kısmı Yargıtay’ın ‘bozma’ kararı sonrası tahliye edildi ancak hala cezaevlerinde bulunan 200 civarında Harbiyeli var. ‘Terör öylemi var’ denilerek kamptan İstanbul’un değişik noktalarına götürülen öğrenciler, 6 yıldır tutuklu. Binlercesi hakkında ise asılsız iddialar ile terör soruşturması açıldı ve tutuklandı.

İKİ ÖĞRENCİ LİNÇ EDİLDİ

Askeri öğrencilerin tek suçu, komutanlarının ‘Otobüse bin!’ emrini yerine getirmeleriydi. Terör eylemine müdahale etmeye gittiklerini düşünen yüzlerce öğrenci, kendilerini bir anda öfkeli kalabalığın ortasında buldu. Askeri öğrencilerden Murat Tekin ve Ragıp Enes Katran, 15 Temmuz gecesi linç edilerek öldürüldü.

SÜRGÜN YAŞAMAK ZORUNDA KALDILAR

Askeri öğrencilerden bazıları da çareyi yurt dışına çıkmakta buldu. Altı Hava Harp Okulu öğrencisi, 15 Temmuz 2016’da yaşananları hazırladıkları belgeselle deşifre etti. Belgeselde yer alan 6 Harbiyeli, o gece linçin ortasında kaldı, işkence gördü, hapse atıldı. Hayati endişelerle Türkiye’yi terk etmek zorunda kaldılar.

44 dakikalık belgesel 4 ülkede çekildi. Belgesel 14 farklı dildeki altyazı seçeneğiyle izlenebiliyor.

BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

“Mavi Otobüs” belgeseli yayınladığı andan itibaren büyük ilgi gördü. Askeri öğrencilerin darbeci olamayacağını haykıran birçok kesimden insan öğrencilere yapılan haksızlığa dikkat çeken belgeseli paylaştı.

BANU GÜVEN: ‘SESLERİ ÇOK AZ DUYULDU’

Gazeteci Banu Güven, belgeseli, “15 Temmuz’da kendilerini bir lincin içinde buldular. Mahkemelerde defalarca anlattılar, aylarını, yıllarını hapiste geçirdiler. Sesleri çok az duyuldu. Şimdi aradan herkesi çıkardılar, büyük haksızlığı #MaviOtobüs’te anlattılar. 45 dakikanızı ayırın” ifadeleriyle takipçileriyle paylaştı.

SÖNMEZ: İZLERKEN GÖĞSÜME TAŞ OTURDU

Avukat, yazar Hürrem Sönmez ise belgesel için “İzlerken göğsüme bir taş oturdu, 18 ‘i sabahı Çağlayan Adliyesine otobüslerle getirilen erleri görmüştüm tesadüfen, hayatta unutmayacağım bir görüntüdür, ordu askeriye sempatisi olmayan, silah fobik biriyim ama bu belgeselde anlatılanlar tarafsız bir gözle çok korkunç” yorumunda bulundu.