Tusk’un akıcı Romencesinin sırrı çözüldü

Romanya’nın AB dönem başkanlığını devraldığı törende AB Komisyonu Başkanı Donald Tusk’un yaptığı Romence konuşmanın sırrı çözüldü. Romanyalı bir çevirmenin, Tusk’un metnini tercüme edip seslendirerek, kaydı muhatabına gönderdiği ortaya çıktı.

Polonyalı Başkan Tusk’un Romence yaptığı konuşma, Romanya kamuoyunda büyük takdirle karşılandı. Gazeteciler, olayın sırrını çözmek için yarışa girdi. Transilvania Reporter adlı portal, Tusk’un İngilizce hazırladığı metni çeviren kişiye ulaştı.

‘SANILANDAN AZINI YAPTIM’

12 yıldır Avrupa Komisyonu’nda mütercim olarak çalışan Dan Maraşescu, Tusk’tan gelen metni çevirip, seslendirdiğini söyledi. ‘’Ses kaydını Tusk’a gönderdim. Ne onunla buluştuk, ne oturup çalıştık. Düşünülenin aksine benim katkım az oldu.’’ diyen Maraşescu, Tusk’un akıcı konuşmasına hayran kalmış. Maraşescu övgülerini, ‘’Konuşmadığı bir dili bu kadar iyi telaffuz etmesinden çok etkilendim. Bir kez daha tekrar edecek vakti olsaydı, kusursuz bir hitap olurdu.’’ sözleriyle dile getirdi.

43 yaşındaki Dan Maraşescu, Cluj’daki Babeş Bolyai Üniversitesi’nden mezun ve aynı üniversitenin kadrosunda akademisyen olarak görev yapıyor.