Bir İşkenceci Katilin Hazin Sonu: Romanya’da Komünist Dönemin Çalışma Kampı Komutanı 90 Yaşında Cezaevinde Öldü

50 YIL SONRA ADALETE HESAP VERMİŞTİ: İşkenceci Ion Ficior, aradan 50 yıl geçse de toplum hafızasında unutulmamış ve adaletin önüne çıkarılmıştı. 2016 yılında 20 yıla mahkum olan Ficior, cezasını çekmekte olduğu Jilava hapishanesinde 90 yaşında hayatını kaybetti

Romanya’da komünizm döneminin çalışma kampı komutanı işkenceci Ion Ficior cezasını çekmekte olduğu Jilava hapishanesinde 90 yaşında hayatını kaybetti.
Ion Ficior ile ilgili görsel sonucu
Colacii de sârmă ghimpată ai crimelor comunismului ţin poporul român legat
“BANA VERİLEN EMİRLERİ YERİNE GETİRDİM” Dönemin sembol işkencecilerinden biri olan Ion Ficior, aradan 50 yıl geçse de adaletten yakasını kurtaramadı. 18 Ağustos 2014’te Ficior aleyhine dava açılmış ve 2016 yılında da 20 yıl hapse mahkum olmuştu. Ficior’un mahkemede verdiği “Ben sadece bana verilen emirleri yerine getirdim” ifadeleri de kendisini kurtaramamış ve mahkûmiyete karşı yaptığı bütün çabalarına rağmen itirazı ret edilmişti.

Ion Ficior ile ilgili görsel sonucu
Periprava Çalışma Kampının komutanlığını yapan Ion Fişior döneminde 103 siyasi mahkum hayatını kaybetmişti. Mahkumların cesetleri yıllarca faili meçhul kalırken, daha sonra yapılan araştırmalarda farklı mezarlıklarda ortaya çıkarılmıştı.

ÇALIŞMA KAMPINDA 103 SİYASİ MAHKUM HAYATINI KAYBETMİŞTİ
103 muhalif siyasinin işkence, baskı ve kötü muameleyle ölümüne neden olduğu belirtilen Ficior, insanlığa karşı işlenen suçlardan yargılanıyordu.
Komünizm döneminde siyasi mahkûmlardan sorumlu Ion Ficior, 1958-1963 yılları arasında işkence ve kötü şartlarıyla bilinen Periprava Çalışma Kampının komutanlığını yapmıştı. Bu dönemde yüzün üzerinde siyasi muhalif işkence ve ağır baskılar sonucu hayatını kaybetmişti.
O döneme yaşayan bazı şahitlerin ifadelerine göre kampta; ağır işkenceler, aç bırakma, ağır şartlarda çalıştırılma gibi köleliği andıran insanlık dışı bir ortam vardı.
’30 İŞKENCECİ DAHA ADALETE HESAP VERECEK’
O dönemin işkencecilerinin yargı önüne çıkarılmasını, “Komünizm dönemi Suçları Soruşturma Merkezi ve Toplum Hafızası Enstitüsü (IICCMER)” sağladı. Kurum, “komünist dönemde görev yapan en az 30 işkencecinin daha adalete hesap vermesini sağlayacağını” duyurdu.
YILLARCA FAİLİ MEÇHUL KALAN SİYASİ MAHKUMLARIN İSKELETLERİ DAHA SONRA YAPILAN ARAŞTIRMALARDA ORTAYA ÇIKARILMIŞ VE KİMLİK TESPİTLERİ YAPILABİLMİŞTİ
Crimele din lagărul de la Periprava: morţii erau îngropaţi în cimitirul lipovenesc fără nicio cruce. Arheologii au descoperit 11 morminte
Periprava çalışma kampında işkence ve kötü şartlarda hayatını kaybeden bazı siyasi mahkumların kemikleri yıllar sonra lipovenesc mezarlığında ortaya çıkmıştı.

Ion Ficior ile ilgili görsel sonucu