Suriyeli eski yetkiliye Almanya’da hapis cezası verildi

Almanya’da bir mahkeme, eski Suriye istihbarat ajanı Eyad El Garib’i Suriye’de işlediği belirtilen suçlardan dolayı dört buçuk yıl hapis cezasına çaptırdı. Garib, insanlığa karşı suçlardan suçlu bulundu.

2013’te saf değiştirerek Suriye’den kaçan, bir süre Türkiye ve Yunanistan’da yaşadıktan sonra Almanya’ya sığınma başvurusunda bulunan Garib hakkındaki dava, ‘uluslararası hukukta ağır suçların evrenselliği ilkesi’ çerçevesinde açılmıştı.

Garib Almanya’da, Suriye’de olduğu dönemde işkence yaptığı kişilerce teşhis edilmişti. Koblenz’de görülen davada savcılık da, Garib’in 2011’de Şam’da düzenlenen protestolar sırasında 30 kadar göstericiyi gizli bir işkence merkezi olarak anılan El Hatip Hapishanesi’ne teslim ettiğini savunmuştu.

Garib’in avukatlarıy ise müvekkillerinin emirleri yerine getirdiğini savunup, bunu yapmaması halinde hayatından olabileceğini, göstericilerin vurulması emrine de uymadığını söylemişti.

Mahkeme kararında Garib, insanlığa karşı suçlar kapsamında işkence ve özgürlüğün ihlalinden suçlu bulundu. Yargıç Anne Kerber, Suriyeli eski yetkilinin dört yıl altı ay hapis cezasına çarptırıldığını açıkladı. Mahkeme, Gariv’in en az 30 protestocuyu işkence merkezine teslim ettiği kanaatine vardı. 

Davada, çok sayıda tanığın anlatımlarının yanı sıra medyada Sezar Dosyaları olarak bilinen ve Suriye’den 2014 yılında kaçan eski bir askeri polisin sızdırdığı, Suriye hükümetinin gözaltı merkezlerinde çekilmiş 50 bin fotoğraf da kanıt olarak kullanıldı. Tanıklar ise El Hatip Hapishanesi’nde karşılaştıkları ihlalleri anlattı.

Garib’in 10 aydır devam eden duruşmalarda sessiz kalması ve yüzünü kapatması dikkat çekti. Eski Suriyeli yetkili, avukatları aracılığıyla mağdurlar için üzüntü duyduğunu belirttiği bir mektup da kaleme aldı.

Söz konusu karar, Suriye devletinin istihbarat örgütünün eski bir üyesine karşı bir başka ülkede alınan ilk yaptırım oldu.