"türkiye’de Gazeteciysen Özgür Olmak, Hatta Yaşamak İçin Bedel Ödersin"

Türkiye’nin tanınmış gazetecilerine verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına Romen basınından tepkiler gelmeye devam ediyor. Romanya gazetesi bu ağır kararı, “Gazeteci, yazar ya da siyasetçiysen, Türkiye’de özgürlük, hatta yaşamak için bedel ödersin’’ başlığıyla eleştirdi.
111
Evenimentul Zilei gazetesinde Antonia Hendrik imzasıyla yayımlanan haberde, Deniz Yücel’in serbest bırakılması ile altı gazetecinin müebbet hapse mahkum edilmesinin aynı güne denk geldiğine vurgu yapıldı.
‘’Deniz Yücel’in ‘artistik bir zamanlama’ ile serbest bırakılmasının sevinci, kısa süre sonra kopan gürültüyle kısa sürdü. Ne yazık ki bu gürültü, altı gazetecinin bundan sonraki hayatları hapishanede geçirecekleri ve günde 1 saat güneşi görebilecekleri bir mahkumiyet almalarıydı.’’ ifadelerini kullanan Hendrik, kararın vehametinin yanında yaşatılan haksızlığa da vurgu yaptı. Tanınmış üç gazeteci Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ın yanı sıra, Fevzi Yazıcı, Yakup Şimşek ve Tuğrul Özşengül’ün de müebbetle cezalandırılmasını gazeteci Hendrik şu sözlerle eleştirdi: “Bu üç insanın Zaman gazetesinde mesleklerini yapmanın dışında hiçbir suçları yoktu. Biri reklam yönetmeni, biri sanat yönetmeni, diğeri yorumcu.’’
AB’nin demokratik ve ağırbaşlı olmasını istediği bir ülkede yaşanan hak ihlallerinin görmezden gelinemeyeceğini kaydeden Romen gazeteci, Avrupa’da cezaevinde kalan uluslararası üne sahip tek romancı olan Ahmet Altan’ın duruşmalardaki savunmalarından alıntılar yaparak yazısını tamamlıyor.
“Zekadan ve hukuktan yoksun, ağırlaştırılmış müebbet gibi heybetli bir cezayı taşımaya mecali yetmeyen bu cılız metin ciddi bir savunmayı asla hak etmiyor. Sadece endişeliyiz ve hayal kırıklığı içindeyiz. Çünkü hakkımızdaki Anayasa Mahkemesi kararı uygulanmamıştır. Bu Türkiye’de hukukun kalmadığının kanıtıdır. Türkiye, itiraz için başını kaldırmanın bile cezalandırıldığı insanlık tarihinin en kirli döneminden geçiyor.’’


KAYNAK: http://evz.ro/te-costa-libertatea-sau-viata-daca-esti-scriitor-jurnalist-pol.html