Romen Medyası: Erdoğan Kazandı, Demokrasi Kaybetti

Türkiye’de pazar günü yapılan başkanlık ve parlamento seçimlerine Romen medyası geniş yer verdi.
Euractiv haber sitesi, “Erdoğan kazandı, demokrasi kaybetti” başlıklı haberinde pazar günü yapılan Türkiye seçimlerinin demokrasinin son şansı olduğunu ancak ülkenin demokrasiyi kaybettiğine dikkat çekiliyor.
Ağır suçlamalardan sıyrılmayı başaran Recep T. Erdoğan’ın pazar günü yapılan seçimleri de kazandığını belirten Euractiv, “Olağanüstü bir güce kavuşan Erdoğan karşısında artık Türkiye’deki muhalefetin ve demokrasinin bir anlamı kalmadı” yorumunu yaptı.
“Erdoğan ilk turda zaferini ilan etti. Ama ülkede derin bir kutuplaşma hakim. AKP seçmenleri sevinç gösterileri yaparken ülkenin diğer yarısında hayal kırıklığı hakim. Çünkü bunun demokrasinin sonu olduğunu biliyorlar.” görüşlerine yer veren Euractiv’ şöyle devam ediyor;
Türkiye’de yeni bir dönem başlıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni anayasa referandumundan sonra beş yıl, devlet başkanlarından daha fazla yetkiye sahip olacak. Artık Erdoğan, doğrudan Bakanları ve Yüksek Mahkeme başkanlarını atayabilir. Artık tarafsız da olmayacak. Seçim sonrasında da partisi ile ilişkisini devam ettirebilecektir.”
Türkiye’nin batılı ve Avrupalı ortakları açısından kolay kaybedilecek bir ülke olmadığı vurgulanan yazıda, son seçimden sonra en çok Türkiye’nin batılı müttefiklerinin zorlanacağına vurgu yaparak, fakat, AB yetkililerinin Türkiye ile üyelik müzakerelerinin devam edip etmemesinin de zorlu konuların başında yer alacağına vurgu yapılıyor.
ADEVARUL: ERDOĞAN ARTIK SULTAN YETKİSİNE SAHİP
Adevarul gazetesi “Erdoğan artık sultan gibi” başlıklı haberde Erdoğan’ın pazar günü yapılan seçimlerde rakiplerini geride bıraktığını belirtiyor ve “Erdoğan artık sultan gücündeki özel yetkililerle Türkiye’yi yönetecek” yorumunu yapıyor.
adevarul ile ilgili görsel sonucu
Andreea Romanovschi imzalı haber / analiz yazısında, Türkiye’de pazar günü yapılan başkanlık – parlamento” seçimlerinde Erdoğan’ın ilk turda zaferini ilan ettiğine dikkat çekiliyor.
Resmi sonuçlar henüz açıklanmadığı halde YSK’nın Erdoğan’ın zaferini ilan ettiğine vurgu yapılan haberde parlamentoya 5 partinin temsilcilerinin girdiği vurgulanıyor ve Temmuz 2016’daki darbe girişiminden sonra Erdoğan’ın gücünü sürekli arttırdığı yorumuna yer veriliyor ve Erdoğan’ın 5 yıl boyunca artık başbakanın da yetkilerini alarak ülkeyi sultan gibi yöneteceğini kaydediyor.
Adevarul’daki haber, güçlendirilmiş tek adam rejiminin Türkiye’yi belirsizliğe sürükleyeceği korkusunun hakim olduğunu ifade ederek Türkiye’yi bekleyen en büyük tehlikenin kırılgan ekonomi olduğuna vurgu yapılıyor.
romania libera ile ilgili görsel sonucu
ROMANİA LİBERA: SEÇİM DEMOKRATİK ORTAMDA YAPILMADI
Romania Libera gazetesi ise “Erdoğan ilk turda başkanlığı kazandı” başlıklı haberinde rakibi Muharrem İnce’nin seçim demokratik ortamda yapılmadı eleştirilerine yer veriyor.

Adrian Bărbulescu’nun kaleme aldığı yazıda yaklaşık 56 milyon Türk seçmenin pazar günü sandık başına gittiğini ve AKP’nin adayı Recep Erdoğan’ın ilk turda yüzde 52 ile seçimleri kazanarak gücünü daha da pekiştirdiği vurgulanıyor.

LİBERTATEA: SEÇİMLER EŞİT VE ADİL ORTAMDA YAPILMADI
Libertatea gazetesinde yer alan “Avrupalı gözlemciler, Türkiye’deki seçimler eşit ve adil ortamda yapılmadı” başlıklı haberinde Erdoğan’ın muhalefet karşısında bütün devlet imkanlarını kullandığı belirtildi.
AGİT yetkilisi Ignacio Sanchez Amor’un görüşlerine yer veren gazete, Türk halkının seçime olan yoğun  katılımını takdir ettiklerini ancak seçimlerin eşit bir ortamda yapılmadığına dikkat çekiliyor.
ALMANYADAKİ TÜRKLERİN ERDOĞAN’A TARTIŞMALI DESTEĞİ  

cem özdemir ile ilgili görsel sonucu
cem özdemir

Libertatea gazetesinde yer alan bir başka haberde de seçimlerde “Almanya’daki Türklerin Türkiye’deki Türklere göre” Erdoğan’a daha fazla destek verdiklerine işaret edilerek Almanya Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir’in şu tepkisine yer veriliyor; “Kutlama yapan Erdoğan taraftarları sadece otokratlarına sevinç gösterisinde bulunmuş olmuyorlar, aynı zamanda liberal demokrasimizi reddettiklerini de ifade etmiş oluyorlar. Tıpkı (sağ popülist) Almanya için Alternatif (AfD) partisi gibi” dedi.

(ROMANYA HABER / BÜKREŞ)