AKP, Hulusi Akar ve Hakan Fidan’ı Meclis’ten Kaçırdı

15 Temmuz darbe girişimini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’nda Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar’ın dinlenmesi için muhalefet partilerinin talebi AKP tarafından engellendi.
Dün toplanan Darbe Komisyonu’nda önce usul tartışması başladı. İlk toplantıda, komisyon görüşmelerinin web üzerinden canlı yayınlanması için tüm partilerin aldığı ortak karar, AKP Komisyon Başkanı Reşat Petek tarafından yerine getirilmedi.
Muhalefet vekilleri AKP’nin de ilk toplantıda destek verdiği bu karardan dönmesini anlamadıklarını belirterek, protesto amacıyla cep telefonlarının şarjı bitene kadar komisyonu periscope’tan yayınladılar.
darbe komisyonu
AKP, AKAR VE FİDAN’I KAÇIRDI
İkinci tartışma ise komisyonda dinlenecek kişilerle ilgili yaşandı. AKP’li üyeler, 15 Temmuz’da hayatını kaybedenlerin yakınlarının ve eski genelkurmay başkanlarının dinlenmesini önerdi. CHP’li komisyon üyesi Aytunç Çıray söz alarak duruma tepki gösterdi.
Çıray, Org. Hulisi Akar ve Hakan Fidan’ın dinlenmeden, o gece Genelkurmay’da baş başa geçirdikleri 5 saatin hesabını vermeden 15 Temmuz’un aydınlanmayacağını, komisyonun da bu iki ismi dinleyemeyecekse hiçbir anlamının olmadığını söyledi.
Çıray şöyle devam etti: “Kamuoyunda 15 Temmuz’la ilgili üç görüş var. Birincisi; bu darbenin (…) tarafından yapıldığı. İkincisi, darbenin bir tertip olduğu ve bizzat iktidar ve cumhurbaşkanlığı tarafından tertiplendiği. Üçüncüsü ise bu iki zıt görüşün arasında olacak şekilde darbe girişiminin önceden bilindiği ama sonrasında bazı hamleler yapabilmek için kasten göz yumulduğu. Bunlar kamuoyunda destek bulan fikirler. Bunların açığa çıkması için Genelkurmay Başkanı ile Hakan Fidan’ın o gün 5 saat ne görüştüklerini öğrenebilmeliyiz. Onları dinlemeliyiz. Bazı yetkililerin yurt dışını aradıkları söyleniyor. Bu yetkililerin hepsinin telefon dökümlerini isteyip bakmalıyız.”
MHP’li üye Mehmet Erdoğan ise, söz alarak Hakan Fidan’ın Genelkurmay’dan çıktıktan sonra Cumhurbaşkanlığı’na Başbakanlık’a değil de Diyanet’e gitmesinin izah edilemez olduğunu, Hakan Fidan’ı komisyona çağırarak bu konu dahil Genelkurmay’daki temasları ve 15 Temmuz gecesi faaliyetleri hakkında dinlemeleri gerektiğini söyledi.
Ancak muhalefet partilerinin yoğun taleplerine karşın AKP’li Başkan Reşat Petek ve AKP’li üyeler, Genelkurmay Başkanı Org. Akar ve MİT Müsteşarı Fidan’ın komisyonda dinlenmesine karşı çıktılar.
Komisyonun Ekim ayı takvimi doldurulurken, eski genelkurmay başkanlarına ağırlık verildi. Genelkurmay Başkanları Hilmi Özkök, Yaşar Büyükanıt, Işık Koşaner, İlker Başbuğ ve Necdet Özel, Ekim ayında dinlenecek..
Listede Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın girişimi haber aldığını söylediği eniştesi Ziya İlgen de, girişimi 14 Temmuz’da Türkiye’ye bildirdiğini söyleyen Rusya Devlet Başkanı Putin’in danışmanı Alexandr Dugin de var. (TR724)