Türkiye’nin Berlin Büyükelçisine nota veren Almanya Dışişleri Bakanı: “AKP’li vekilin nefret söyleminin Almanya’da yeri yok”

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisini Bakanlığa çağırarak nota verdi. Baerbock, AKP Milletvekili Mustafa Açıkgöz’ün nefret içerikli sözlerine sert tepki gösterdi.

AKP Milletvekili Mustafa Açıkgöz’ün Almanya’da muhaliflere yönelik yaptığı nefret içerikli konuşma kaydının sosyal medyaya düşmesi sonrasında Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, Almanya Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak nota verildi.

‘ALMANYA’DA NEFRET SÖYLEMİNE YER YOK’

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, yaptığı açıklamada, Türk büyükelçi ile yapılan görüşmede kendisine ‘Kışkırtma ve nefret söylemine Almanya’da yer olmadığının’ hatırlatıldığı ve benzer etkinliklerin tekrar etmemesi için ‘Ankara’nın uyarıldığı’ ifade edildi. 

‘İZİNSİZ SEÇİM KAMPANYASI YAPAMAZSINIZ’

DW’de yer alan habere göre Almanya Dışişleri Bakanı, ayrıca, Türk temsilcilerin Almanya’daki seçim kampanyalarının izne tabi olduğunu ve kurallara uymayanların bunun sonuçlarına katlanacağının altını çizerek görüşmeyle ilgili bilgilendirmede şunları kaydetti: “Bugün Türk büyükelçiliğini görüşmeye davet ettik. Neuss’ta bir Türk milletvekilininki gibi çıkışlar tekrarlanmamalı. Kışkırtma ve nefret söyleminin Almanya’da yeri yoktur. Bunu yaparken, yabancı seçim kampanyası etkinliklerinin tarafımızca önceden onaylanması gerektiğini açıkça belirttik. Türk temsilciler oyunu kuralına göre oynamazsa sonuçlarını incelememiz gerekiyor.”

AKP’Lİ VEKİLİN NEFRET KONUŞMASI BÜYÜK TEPKİ ÇEKMİŞTİ

AK Parti Nevşehir milletvekili Açıkgöz, Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) Almanya’daki yapılanması ‘Almanya Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu, UİD ve bazı Diyanete bağlı camilerde yaptığı nefret içerikli konuşmalar tepki çekmişti. 

CAMİ VE DERNEKLERDE AKP PROPAGANDASI YAPTI

Mustafa Açıkgöz, Almanya’da Frankfurt, Köln, Aachen, Düren, Düsseldorf ve Neuss’ta temaslarda bulundu. Bu kentlerde DİTİB camileri, ülkü ocakları ve AKP’nin yurt dışı yapılanması olan Uluslararası Demokratlar Birliği (UİD) derneklerinde vatandaşlarla bir araya geldi.

Almanya merkezli UİD derneği, Ülkücü dernekleri Almanya’nın iç güvenliği için tehdit görülen iç istihbarat listesinde yer alan örgütler içerisinde yer alıyor.

AKP’li Vekil Açıkgöz, 13 Ocak günü federasyonun Neuss kenti şubesindeki konuşmasında Kürtler ve Gülen hareketi mensuplarına yönelik “Onlara Türkiye’de yaşam hakkı tanımadığımız gibi Almanya’da da tanımayacağız. Dünyanın neresine kaçarlarsa kaçsınlar.. bitireceğiz” ifadelerini kullanmıştı. 

Konuşmaya ait görüntülerin sosyal medyada paylaşılması sonrasında, konu Alman güvenlik mercilerine intikal etmişti.

‘RADİKALLEŞME TEHLİKESİ ÇOK BÜYÜK’
Almanya’da tanınmış İslam bilimci ve Yeşiller Milletvekili Lamya Kaddor da Açıkgöz’e tepki gösterdi. Almanya’da Türk hükümetinin uzantısı olduğu gerekçesiyle eleştirilen Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) ait camilerin Türkiye siyasetine alet edildiğini savunan Kadddor’un masajı şöyle:

“AKP ülkemizde ve diğer yerlerde DİTİB cemiyetlerinde kampanya yürütüyor. Bu faaliyetlerin burada gerçekleşmesine izin verilmemelidir. DİTİB yabancı bir devletin seçim kampanyasında nefret ve kışkırtma faaliyetleri yasaklanmalıdır. Radikalleşme tehlikesi çok büyük.”