Türkiye, Tutuklu Gazeteci Sıralamasında Mısır, İran ve Çin’ı Geçti

Basın özgürlüğünde dünya sıralamasında giderek dibe vuran Türkiye, tutuklu gazeteci sayısında Çin, İran ve Mısır’ı geçti. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü‘nün (RSF) 2016 raporuna göre Türkiye basın özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında 151.sırada yer aldı.
Türkiye’de 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimi ve ilan edilen OHAL ile darbe soruşturması, basına yönelik baskıları artırdı. Temmuz ayında 81 gazeteci gözaltına alınırken bunların 76’si, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yaşandı. Temmuz ayında 32 gazetecinin daha tutuklanması ile hapishanede bulunan gazeteci sayısı 64 oldu.
OHAL ilanı sonrası yayımlanan bir kararname ile 3 haber ajansı, 16 televizyon kanalı, 23 radyo kanalı, 45 gazete, 15 dergi ve 29 yayınevi ve bir dağıtım kanalı kapatıldı. Kapatılan kurumların mal ve gelirlerine el konuldu.
Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 330 basın kartının iptal edildiğini açıkladı. Birçok TRT çalışanı gözaltına alındı. Bazı sendikalar kapatıldı.
Türkiye’de basına özgürlüğüne vurulan darbe ve tutuklanan gazetecilerin sayısının artması Türkiye’yi dünyadaki basın özgürlüğü sıralamasında geri sıralara attı. Sınır Tanımayan Gazeteciler‘in (RSF) 2016 Basın Özgürlüğü Raporu’na göre Türkiye 180 ülke arasında 151.sıraya geriledi.
Geçen yıl 149. sırada bulunan Türkiye; Gana, Burkina Faso, Nijer, Mozambik, Kenya, Nijerya, Angola, Sri Lanka, Etiyopya gibi ülkelerinin çok gerisine düşerek 151. sıraya yerleşti.
Türkiye tutuklu gazeteci sıralamasında ilk sıralara yerleşti
Darbe girişimi sonrası muhalif gazetecilere yönelik tutuklama furyası başlatan hükümet, Türkiye’yi tutuklu gazeteciler sıralamasında ön sıralara taşıdı. Hapishanelerinde 64’ten fazla tutuklu gazeteci bulunan Türkiye; Çin, Mısır ve İran’ı geride bıraktı.
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün verilerine göre Çin’de 23 gazeteci, Mısır’da 26 ve İran’da 19 gazeteci tutuklu bulunuyor.
180 ülke arasında basın özgürlüğünü en iyi olduğu on ülkenin sıralaması ise şu şekilde gerçekleşti: Finlandiya birinci, Hollanda ikinci, Norveç üçüncü, Danimarka dördüncü, Yeni Zelanda beşinci, Kosta Rika altıncı, İsviçre yedinci, İsveç sekizinci, İrlanda dokuzuncu ve Jamaika onuncu sırada yer aldı.