Camiye ve Dini Kurumlara AKP Uzantılı Politika Sokmaları Nedeniye DİTİB Almanya’da Mercek Altına Alındı

Aşağı Saksonya Başbakanı Stephan Weil, DİTİB‘in ne kadar Türkiye’nin etkisinde olduğunu önümüzdeki günlerde tartışacaklarını belirtti.
Aşağı Saksonya Eyaleti, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) ile yapacağı devlet anlaşmasından DİTİB’in Türkiye’deki siyasi tartışmalara müdahil olduğu gerekçesiyle vazgeçti. Rheinland- Pfalz Eyaleti de DİTİB ile görüşmeleri durdurduğunu açıklarken Kuzey Ren Vestfalya eyaleti Başbakanı Hannelore Kraft, DİTİB ile ilgili şüphelerin güçlendiğini açıkladı.
Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin (DİTİB) Türkiye siyasetine müdahil olması, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP’nin uzantısı görüntüsü vermesi Türk toplumunun yıllarca çabalayarak elde ettiği kazanımları riske atıyor.
Birçok eyalette okullarda başta İslam din dersi verilmesi olmak üzere resmi olarak dini cemaat statüsü elde etme aşamasında olan DİTİB, siyasete karışması nedeniyle bu hakları elde edememe riski taşıyor. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası camilerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın nefret ve ayrıştırıcı söylemlerini içeren hutbeye yer veren, AKP merkezli siyasi çalışmalara öncülük eden DİTİB ile görüşmelerin durduğunu açıklayan Rheinland-Pfalz eyaletine Aşağı Saksonya da eklendi.
Aşağı Saksonya’daki SPD ve Yeşillerden oluşan koalisyon hükümeti ile DİTİB ve Şura’nın mutabık kaldığı ve imza aşamasına gelen devlet anlaşması DİTİB’in Türkiye bağlantıları nedeniyle dondurdu.
Aşağı Saksonya Başbakanı Stephan Weil, DİTİB‘in ne kadar Türkiye’nin etkisinde olduğunu önümüzdeki günlerde tartışacaklarını belirtti. “Bu tartışmayı mutlaka yapacağız. Bu kafayla duvarı geçmek istemiyoruz“ diyen Başbakan Weil, ertelemeye rağmen Müslüman derneklerle ‘Devlet Anlaşması’ imzalanması için mücadele edeceklerini kaydetti.
Kraft: DİTİB ile ilgili şüpheler güçleniyor
Hannelore-KraftTürklerin yoğun olarak yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti Başbakanı Hannelore Kraft, DİTİB’e dini cemaat statüsü verilmesine yönelik şüphelerin arttığını açıkladı. İlk defa İslam din dersini resmi olarak müfredata alan KRV’de, DİTİB İslam din dersi kurulu üyesi olarak öğretmenlerin atanması ve derslerin içeriğinin hazırlanmasında yetkili.
DİTİB, 2015 yılında KRV eyaletinde dini cemaat statüsü elde etmek için resmi başvuruda bulunmuştu. DİTİB’in dini cemaat statüsü elde etmesi için gerekli şartları taşıması konusunda şüphelerin arttığını söyleyen Başbakan Kraft, Türkiye’deki gelişmelerin DİTİB’in dini cemaat olarak tanınması sürecini etkileyeceğini ve DİTİB’in başvurusunun zaman baskısı olmadan titizlikle inceleneceğini ifade etti.
Westdeutsche Allgemeine Zeitung adlı gazeteye konuşan Kraft, DİTİB ile ilgili tartışmaların eyaletteki İslam din derslerini etkilemeyeceğini, derslerin sekiz üyeli bir kurulla düzenlendiklerini ve DİTİB’in sekiz üyeden birisi olduğunu vurguladı.
RAMİS KILIÇARSLAN HAMBURG