Türkiye, Jivkov Bulgaristan’ına Döndü: Ülkeyi Terk Etmek İçin Güreş Milli Takımına Girdi; Özgürlük Hayali Sınır Kapısında Son Buldu

Erdoğan rejiminin Hizmet Hareketine ve muhaliflere yönelik baskı ve zulümleri, Jivkov dönemi Bulgaristan’ ındaki ‘özgürlüğe kaçış’ olaylarını hatırlatıyor. Geçtiğimiz günlerde Macaristan’a giden 11 folklörcünün iltica etmesinden sonra benzer bir olayın daha yaşandığı ortaya çıktı. Veteran güreşçi turnuvasına katılmak için federasyon kafilesine dahil olan Hakan M., Bulgaristan’a giderken sınır kapısından durduruldu. Hakkında yurtdışı yasağı gerekçesiyle gözaltına alınıp tutuklandı.
Veteran güreşçi Hakan M.’nin, 10 -15 Ekim 2017 tarihleri arasında Bulgaristan’ın Plovdiv şehrinde düzenlenen Veteranlar Dünya Güreş Şampiyonası’na gitmek üzereyken Kapıkule Sınır Kapısı’nda gözaltına alındığı, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne konulduğu ortaya çıktı.
Geçmişte Yalova’daki Hizmet Haraketi ile yakınlığı olduğu iddia edilen bir okulda psikolojik danışman olarak görev yapan veteran güreşçi Hakan M. 10 – 15 Ekim 2017 tarihleri arasında Bulgaristan’ın Plovdiv şehrindeki Veteranlar Dünya Güreş Şampiyonası’na gitmek için Türkiye Güreş Federasyonu’na müracaat ederek, kafileye dahil olmak istediğini belirtti. Kafileye dahil edilen Hakan M., federasyondan gri pasaport çıkarmak istedi. Ancak federasyon personeli, ‘veteranlara gri pasaport çıkarmıyoruz’ diyerek Hakan M.’ye gri pasaport çıkarmadı. Bu gelişme üzerine Hakan M., bordo pasaportu ile vizesini kendisi alarak federasyonun veteranlara tahsis ettiği İstanbul otobüsüne bindi. Kapıkule Sınır Kapısı’na gelindiğinde otobüslerden inen veteran güreşçiler, sınır polisine işlem yaptırmak için kuyruğa girdi. Hakan M., kendisine sıra geldiğinde sınır polisi tarafından gözaltına alınarak, karakola götürüldü.
Ankara Kent Çocuk ve Gençlik Halk Dansları Topluluğu Derneği, 5-10 Kasım 2017 tarihleri arasında Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de yapılan 5’inci Halk Oyunları Şenlikleri’ne 16 kişi gitmiş ancak o dönem 11 kişinin iltica ettiği ortaya çıkmıştı. Edinilen son bilgiye göre iltica eden kişi sayısının 15 olduğu ve Macaristan’da yapılan şenliklere hiç gitmedikleri ortaya çıktı.