Fatih Kolejleri’nden Büyük Başarı..

Dereceye giren öğrencilerin ödüllerini veren Güney Afrika Durban Teknoloji Enstitüsü öğretim görevlisi Dr. Surendra Thakur (ortada) gelecek yıl Infomatrix Bölgesel Olimpiyatlarını ülkelerinde de düzenleyeceklerini söyledi.

Aylardır nefret operasyonlarına maruz kalan Fatih Kolejleri, Romanya’da yapılan uluslararası bilişim yarışmasında büyük bir başarıya imza attı. Karadeniz Ereğli şubesinden Bükreş’teki finallere katılan üç projeden ikisi altın, biri bronz madalya kazandı. Madalya sevinci yaşayan öğrenciler gözyaşlarını tutamadı.
info (4)
Bükreş’te 14.’sü düzenlenen Infomatrix bilişim yarışması finallerinde, Karadeniz Ereğli Fatih Koleji öğrencileri önemli bir başarıya imza attı. Okul adına üç proje, 41 ülkeden katılan 285 proje ile kendi kategorilerinde yarıştı. Uluslararası jüri ekibinin değerlendirmeleri sonunda, Fatih Koleji adına donanım kontrolü alanında yarışan Asmir isimli robotlar altın madalyaya uzandı. Yine aynı okuldan bilgisayarda sanat dalında yarışan ve gördüğü aile içi şiddet yüzünden uyuşturucuya alışan bir çocuğun hikayesinin anlatıldığı çalışma birincilik ödülünü aldı. Deprem sonrası enkaz alanını tarayarak canlı tespit ettiği bölgeye yönelen robot ise, üçüncülükle yetindi.
info (24)
Adları anons edilince heyecan ve gözyaşına boğulan öğrenciler, yarışma sonrası bir araya toplanarak kendi marşlarını söyledi. Duygularını anlatan öğrencilerin heyecanı hala yüzlerinden okunuyordu. Madalya ümitlerini bir ara kaybettiklerini anlatan başarılı öğrenci sözlerini tamamlayamadı. Arkadaşı ise duygularını, ‘‘Çok uğraşmıştık. Herkes gibi madalya istiyorduk. Çok mutlu olduk. Bu yarışma gerçekten profesyonel bir yarışma.’’ ifadeleriyle dile getirdi.
info (29)
Öğretmenleri Zafer Türkmen ise 10 aylık bir çalışma sonunda bu başarıyı yakaladıklarını vurguladı. Sıkıntılı bir dönemden geçtiklerini hatırlatan Türkmen, “Çocuklarla çok çok zorluklarla projeler yaptık. Ufak imkanlarla proje üretmeye çalıştık. Bu ürettiğimiz projelerin burada altın madalya alması bizim için gurur verici. Ülkemizi temsil ettik. Bayrağımızı ne yukarı kaldırdık.’’ dedi.
info (1)
Infomatrix finallerinde, kalp krizi yaşını üç yıllık sapmayla tespit eden programıyla altın madalya kazanan İzmir Yamanlar koleji öğrencisi Mustafa Ege Şeker ise, Bükreş’te geçirdiği günler için, “Infomatrix sadece bir yarışma değil, kardeşliğin ve kültürün birleştiği bir yer.’’ ifadelerini kullandı. Mustafa Şeker, kalp krizi yaşını üç yıllık sapmayla tespit eden programıyla altın madalya kazandı
Infomatrix finallerinde programlama dalında altın madalya kazanan Azerbaycanlı öğrenci ise, öğretmenleri için üç boyutlu sunum hazırlamaya imkan tanıyan bir program yazarak, eğitim hizmetine sunduğunu kaydetti.
Türkmenistan’dan yarışmaya katılan Oğulşat isimli öğrenci ise, ilk kez madalya almanın heyecanını yaşadı. Heyecandan konuşmakta zorlanan öğrenci, ‘Çok mutluyum, benim için çok iyi tecrübe oldu.’ dedi.
info (22)
Genel sıralamada Romanya açık ara yine birinci
Bu yıl 14.’sü düzenlenen Infomatrix dünya finallerinde 530 öğrenci 285 proje ile yarıştı. 41 katılımcı ülke arasında Romanya yine birinciliği kaptırmadı. Romanyalı öğrenciler 16 altın madalya ile açık ara ilk sırayı aldı. Altı altın madalya ile Türkiye ikinci, beş altın madalya ile Meksika üçüncü oldu.
info (5)  info (23)  info (26) info (28)  info (30) info (31) info (33) info (34) info (35) info (36)