Romanya sınırında Rusya ile drone gerginliği

Tulcea’nın Plauru bölgesinde bir Rus ‘Gheran’ tipi insansız hava aracının kalıntıları bulundu.

Romanya‘nın Ukrayna sınırı yakınlarındaki (Tulcea) topraklarında Rusya’ya ait drone (insansız hava aracı) düşmesi tansiyonu yükseltti. Olay, bölgede Ukrayna savaşı nedeniyle yaşanan gerginliği daha da tırmandırdı.  

Romanya Savunma Bakanlığı’ndan açıklamada, Ukrayna’ya düzenlenen saldırılarda Rusya’nın fırlattığı insansız hava araçlarına ait enkaz parçalarının bulunduğu bildirdi.  

ROMANYA SAVUNMA BAKANLIĞI: “RUS DRONELERİNE ATEŞ AÇMADIK”

Savunma Bakanlığı (MApN), sınırdaki Rus iha’larının Romanya tarafından düşürüldüğüne dair iddiaları ‘dezenformasyon’ olarak değerlendirdi. Bakanlık, Romanya tarafından iha’lara yönelik her hangi bir ateş açılmadığına dikkat çekildi.

RUSYA’NIN KAMİKAZE DRONE SALDIRILARI TANSİYONU YÜKSELTTİ

Bakanlık yetkilileri, enkazın Rusya’nın 24 Temmuz’u 25 Temmuz’a bağlayan gece Ukrayna’ya düzenlediği saldırıda kullandığı drone’lara ait olduğunu açıkladı. Yetkililer, iha’nın Rusça adıyla “Geran-2” olarak bilinen İran üretimi insansız hava aracı (İHA) olduğunu ve muhtemelen Ukrayna Silahlı Güçleri tarafından düşürüldüğüne dikkat çekti.

Enkazın Ukrayna’nın güneyindeki liman şehri İzmail’den geçen Tuna Nehri’nin karşısında yer alan Plauru bölgesinde bulunduğu belirtildi. Yetkililer, parçaların yerleşim alanlarının dışına düştüğünü ve altyapıda zarar oluşmadığını ancak düştüğü yerde tahribat oluşturduğu belirtildi. Başka drone parçalarının da düşmüş olabileceği belirterek aramaların devam ettiği bildirildi.

NATO UÇAKLARI BÖLGEDE DEVRİYE UÇUŞU YAPTI

Rusya’nın saldırılarını kınayan Savunma Bakanlığı, NATO hava denetim biriminin parçası olan Finlandiya’ya ait iki F-18 savaş jetinin, saldırı bölgesini denetlemek için devriye uçuşu yaptığını da aktardı.

Diğer yandan Ukrayna Hava Kuvvetleri’nden yapılan açıklamada da 25 Temmuz gecesi Rusya’nın 38 uzun menzilli İHA’yla saldırı düzenlediği, bunlardan 25’inin savunma sistemleri tarafından vurulduğu savunuldu. Ancak üç drone’un NATO üyesi Romanya hava sahasında ‘kaybolduğu’ öne sürüldü.

DIŞİŞLERİ BAKANI ODOBESCU: “ÇİRKİN SALDIRILARI ŞİDDETLE KINIYORUM”

Rusya’nın Romanya topraklarında düşen drone parçalarını bulunduğunu doğrulayan Dışişleri Bakanı (MAE) Luminita Odobescu ise yaptığı açıklamada konuyla ilgili müttefik ülkeleri bilgilendirdiklerini belirterek olayı kınadı. Odobescu’nun açıklaması şöyle: “Rusya, Ukrayna’nın sivil altyapısına yönelik iğrenç saldırılar gerçekleştirmeye devam ediyor. Bazı insansız hava araçlarına ait enkaz parçaları Romanya topraklarında bulundu. Bu konuda Müttefiklerimizi bilgilendirdik ve onlarla koordinasyon halindeyiz. Romania, bu sorumsuz eylemleri şiddetle kınıyor.”

RUS BÜYÜKELÇİLİK YETKİLİLERİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINA ÇAĞRILARAK UYARILDI  

Diğer taraftan Rusya’ya ait insansız hava araçlarına ait bazı parçaların Romanya sınırlarına düşmesine tepki gösteren Dışişleri Bakanlığı (MAE), Rusya’nın Bükreş Büyükelçiliği Maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak olayı kınadı ve izahat istedi.

Bakanlık’tan (MAE) yapılan açıklamada Ukrayna sınırındaki Tulcea bölgesinde, Rus insansız hava aracına ait bazı parçaların tespit edilmesi nedeniyle bu ülkenin Büyükelçilik Maslahatgüzarının Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak tepki gösterildiği belirtildi.

Bakanlık (MAE) Rusya’nın Ukrayna’nın sivil altyapısına yönelik tekrarlanan saldırılarını da kınayarak bu saldırıların derhal durdurulmasının talep edildiği ve “Sivil yerlerin hedef alınmasının savaş suçu teşkil ettiği hatırlatıldı.” denildi.  

ROMANYA’NIN UKRAYNA İLE 650 KM’LİK SINIRI VAR

Romanya, Ukrayna ile 650 km’lik (400 mil) sınıra sahip. Rusya’nın Ukrayna’nın işgalinden bu yana daha önce da çok sayıda Rus insansız hava aracı enkaz ve parçaları Romanya topraklarına düşmüştü.