Erdoğan’ın kamu ihale zengini ettiği Cengiz İnşaat Romanya’da 1 milyar euroluk ihale aldı

Transilvanya otobanı Sibiu-Piteşti bölümüne, Cengiz İnşaat talip oldu. 548 kilometrelik otobanın, bir yıl önce ihaleye açılan 32 kilometrelik bölümünü Mapa-Cengiz İnşaat ortaklığı kazandı.

Romanya’da inşaatı süren Transilvanya otobanı Sibiu-Piteşti bölümüne, Cengiz İnşaat talip oldu. 548 kilometrelik otobanın, bir yıl önce ihaleye açılan 32 kilometrelik bölümünü Mapa-Cengiz İnşaat kazandı.

Karayolları İdaresi’nin (CNAIR) eylül ayında ikinci aşamasını başlattığı ihale sürecinde Mapa-Cengiz’in rakipleri ihaleden çekildi. Böylece ihale Mapa-Cengiz’e kaldı kaldı. Yerel basın, diğer şirketlerin 13 yıl önce yapılan fizibiliteyi gerçeklikten uzak bulduklarını yazdı. Mapa-Cengiz ortaklığının 5,5 yılda tamamlayacağı projede, 49 köprü ve viyadüğün yanı sıra 7 tünel bulunuyor.

Dünya Bankası son raporuna göre, kamudan 42,1 milyar dolarlık ihale alan Cengiz İnşaat, dünya sıralamasında üçüncü sırada yer aldı.

CENGİZ, ROMANYA’YA GÖZÜNÜ DİKTİ

Söz konusu ihale, Cengiz’in Romanya’daki tek girişimi değil. Şirket, geçtiğimiz eylül ayında açılan Moldova otobanı ihalesine de teklif verdi. Üç parçadan oluşan 63 kilometrelik kısmın inşasına Nurol, Mapa, Kolin, Limak gibi firmalar da talip oldu.

Cengiz İnşaat’ın Mapa ile birlikte girdiği diğer ihale is 9,1 kilometrelik Lugoj-Deva otobanı. Transilvanya otobanının bir parçası olan bu ihalede yine tanınmış Türk firmaları göze çarpıyor. Her iki ihalenin ilkbahara kadar sonuçlanması bekleniyor.

DÜNYA SIRALAMASINDA İLK BEŞTE

Dünya Bankası son raporuna göre, kamudan 42,1 milyar dolarlık ihale alan Cengiz İnşaat, dünya sıralamasında üçüncü sırada yer aldı. 2020 Aralık ayında güncellenen raporda, dünya ölçeğindeki ilk 10 şirket arasında 5 Türk firması yer alıyor.

MİLLETE KÜFRETMİŞTİ

Cengiz İnşaat’ın sahibi Mehmet Cengiz’in 25 Aralık yolsuzluk soruşturmasında yer alan tapelerde millete küfrettiği ortaya çıkmıştı.

HER YERDE ONLAR VAR

Cengiz İnşaat’ın Türkiye dışında birçok yatırımı bulunuyor. Orta Asya ülkelerinde otoyol ve havalimanı inşaatlarında imzası bulunan firmanın Azerbaycan’daki gücü, Erdoğan’ın Bakü ziyaretinde ortaya çıkmıştı. Aliyev, Erdoğan’a Cengiz İnşaat’tan bahsederken, ‘Onlar her yerde var.’ ifadesini kullanmıştı.