13 yıllık dostluk: Yaren Leylek ve balıkçı Adem bu yıl da buluştu

Bursa'nın Karacabey ilçesinde, balıkçı Adem Yılmaz ile kurduğu dostluk hikayesiyle milyonların gönlüne taht kuran Yaren Leylek, 13. yılda da göçten gelip Eskikaraağaç Leylek Köyü'ndeki dostu Adem Yılmaz'ın kayığına kondu. (Fotoğraf: Alper Tüydeş)

13 yıldır her bahar göçten geldiğinde Bursa Karacabey ilçesine bağlı Eskikaraağaç Leylek Köyündeki yuvasına yerleşen Yaren Leylek, yaz boyunca dostu Adem Yılmaz ile yeniden göle açılacak.

Yaren Leylek geçen yıl Adem Amca ile 17 Mart’ta buluşmuştu. Bu yıl ise erken göç ederek, 29 Şubat itibariyle Adem Amca’nın kayığına konan Yaren, 13. kez onu bekleyenlerle buluşmuş oldu.

Yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş, Yaren Leylek’in gelişini, “Bu yıl havalar rüzgar ve yağışsız olunca göçmen kuşlara büyük kolaylık sağladı. Bu yüzden zaten erken gelmesini beklediğimizi geçmiş günlerde söylemiştim. Nitekim bu ikinci erken gelişi. Daha önce 27 Şubatta gelmişliği de vardı kendisinin. Dün bahçeye ve yuvaya konunca Yaren olduğuna emin gibiydik. Bugün ise kayığa tereddütsüz konuşuyla geldiğini herkese duyurmuş oldu” sözleriyle duyurdu.

KÖY, BİNLERCE LEYLEĞE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Öte yandan, Türkiye’yi Avrupa Leylek Köyleri Birliği’nde temsil eden tek köy olan Bursa’nın Karacabey ilçesine bağlı Eskikaraağaç Leylek Köyü, her yıl göç döneminde on binlerce leyleğin geçtiği bir göç rotası üzerinde. Köy, aynı zamanda yerleşik leyleklere de ev sahipliği yapıyor.

Bundan 13 yıl önce, Uluabat Gölü’nde balık tutarken kayığına konan Yaren Leylek ile dostluğu başlayan Adem Yılmaz’ın tanık olduğu bu hikaye, fotoğraflanmasıyla birlikte uluslararası bir üne de kavuşmuştu.

BELGESELLERE VE DERS KİTAPLARINA KONU OLDU

Hikâye, Yunanistan’da gölge oyunu olarak oynatılırken Avusturya ve Almanya’da ders kitaplarına konu oldu. 2019 yılında Burak Doğansoysal’ın filme aldığı ve Karacabey Belediyesi’nin katkılarıyla hazırlanan “Yaren” adlı belgesel ise Prag Film Ödülleri’nden en iyi belgesel ünvanlıyla dönmüştü.

Geçtiğimiz yıl ise Karacabey Belediyesi, ‘Balıkçı Adem ve Yaren Leylek’in heykelini yaptırarak, hikayenin köy meydanında ölümsüzleşmesini sağlamıştı.