Romanya’nın 3.mini uydusu başarıyla fırlatıldı

Uluslararası Bükreş Bilgisayar Lisesi (ICHB) öğrencilerinin tasarlayıp geliştirdikleri 3. Mini uydu (ROM-2) başarıyla fırlatıldı.

Uluslararası Bükreş Bilgisayar Lisesi (ICHB) RomSpace ekibindeki öğrencilerin tasarlayıp geliştirdikleri 3. Mini uydu (ROM-2) başarıyla fırlatıldı. Öğrenciler, 4. uyduyu da sonbaharda fırlatmayı planlıyor.

Geçtiğimiz salı günü Kaliforniya’daki uzay üssünden ‘Falcon 9’ roketiyle fırlatılan uydu, başarılı şekilde yörüngesine oturdu.

Madrid Politeknik laboratuvarlarında test edilen uydu, İngiliz Alba Orbital şirketi tarafından fırlatma roketine entegre edildi.

UYDU, DÜNYAYI GÖZETLEYECEK

2 megapiksel kamera ve sensörlerle donatılan 5 cm boyutundaki uydunun ana görevi dünya yüzeyi, atmosferi hakkında veri toplayıp göndermek.

ROM-2 mini uydusu, 436.235 MHz frekansında yayın yapacak. Veriler, hem öğrenciler hem de dünyanın her tarafındaki amatör radyo ağı tarafından alınabilecek.

ICHB YILDIZLAR ARASINDA

Hem Romanya hem de okulları adına tarih yazan öğrencilerinin başarılarıyla gurur duyduklarını belirten ICHB’den yapılan açıklamada, “Öğrencilerimizi; cesaretleri, özgüvenleri ve performansları için tebrik ediyoruz.” denildi.

HÜKÜMET VE BİRÇOK KURULUŞ DESTEK VERİYOR

Uydu ile ilgili; araştırma, yapım ve test programı maliyetleri birçok yerel ve uluslararası önemli firma ve vakıfların yanı sıra Romanya Hükümetinin de sponsorluk desteğini almayı başardı.

MİNİ UYDU EKİBİNDEKİ ÖĞRENCİLER

Projeyi gerçekleştiren ICHB RomSpace ekibi şu öğrencilerden oluşuyor: Filip Buşcu, Alexandru Luchianov, Vladimir Necula, George Chirilă, David Constantinescu, Rareş Bălăşescu, Vlad Erceanu, Andra Palada, Eliza Constantinescu.

Öğrencilerin başarısı, Romen medyasında geniş yer aldı.