Romanya’nın ilk mini uydusunu geliştiren Romen öğrenciler, gelecek yıl uzaya fırlatmayı planlıyor

Lumina Eğitim Kurumlarına bağlı ICHB’de eğitim gören yaşları 15 ile 18 yaş arasındaki 9 öğrenciden oluşan ekip, inşa ettikleri uyduyu 2023 yılında ‘SpaceX Falcon’ roketiyle dünya yörüngesine fırlatmayı planlıyor.

Uluslararası Bükreş Bilgisayar Lisesi (ICHB) öğrencileri, geliştirdikleri Romanya’nın ilk mini uydusu ‘ROM-2yi önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde dünya yörüngesine fırlatmayı planlıyor.

UYDULARINI FIRLATMAK İÇİN İSKOÇYA’YA GİDECEKLER

Lumina Eğitim Kurumlarına bağlı ICHB’de eğitim gören, yaşları 15 ile 18 yaş arasındaki 9 öğrenciden oluşan ekip, geliştirdikleri uyduyu 2023 yılında ‘SpaceX Falcon’ roketiyle dünya yörüngesine fırlatmayı hedefliyor. Öğrenciler, gelecek yıl uyduyu roketle fırlatma entegrasyonunda görev almak üzere İskoçya’nın Glasgow kentine gidecek.

‘ALBA ORBİTAL’ ŞİRKETİ ÖĞRENCİLERLE ANLAŞMA İMZALADI

Mikro uyduların yapım ve fırlatılmasında dünya lideri olan Alba Orbital’dan yapılan açıklamada, Romen öğrencilerin mini uydusunun fırlatılmasında yardımcı olacaklarını, bu amaçla ICHB öğrencileri ile bir anlaşma imzaladıklarını duyurdu. Şirket, mini uydunun kendi alanında Romanya’nın ilk uydusu olma özelliği de taşıdığını kaydetti.

‘ÖĞRENCİLERİN KENDİ UYDULARINI GELİŞTİRME İNSİYATİFİNİ GÖRMEK İLHAM VERİCİ‘

Alba Orbital CEO’su ve Kurucusu Tom Walkinshaw, “15 yaşlarında olan bu öğrencilerin kendi uzay uydularını fırlatmak için gereken güce ve inisiyatife sahip olduklarını görmek gerçekten ilham verici!” değerlendirmesini yaptı.

‘UZAY SERÇESİ’ UYDUSUNUN MİSYONU: YERYÜZÜNÜ GÖRÜNTÜLEMEK

Bilim, uzay ve teknoloji alanındaki tutku ve merakları ile hayallerini gerçekleştirmeyi başaran ICHB öğrencilerinin; 5X5X5 cm boyutunda ve 250 gram ağırlığa sahip ‘uzay serçesi (Space Sparrow) adı verilen mini uydunun görevi ise, dünya yörüngesine oturtulduktan sonra yeryüzünü görüntüleyecek.  

‘TEKNOLOJİYİ KÜÇÜK KÜPLERE ENTEGRE EDEBİLİRSİNİZ’

ICHB uzay ekibi (RomSpace) adına konuşan iddialı mini uydu projesinin grup lideri Filip Buscu ise mini uydu çalışmaları hakkında yaptığı açıklamada, “Üç yıldan fazla bir süre önce nano ve küçük uydularla ilgilenmeye başladığımda bunu başarabileceğimize inanıyordum. Teknolojiyi bu küçük küplere entegre edebilirsiniz” dedi.

ROM-2’ mini uydusunun mimarı öğrenciler, bu projeden sonraki hedeflerini ise, “dünya yörüngesinin ötesine geçecek daha gelişmiş uydular geliştirip uzaya fırlatmak ve çalışmalarımızı daha da geliştirmek.” şeklinde özetliyor.