AİHM’den Türkiye’ye mahkumiyet: Yargı mensuplarının özgürlük ve güvenlik hakları ihlal edildi

AİHM, 15 Temmuz'dan sonra 230 yargı mensubunun daha özgürlük ve güvenlik hakkının ihlal edildiğine hükmederek her bir başvurucuya 5 bin Euro ödenmesine, itiraz yolu kapalı, kesin şekilde kararlaştırdı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), salı günü açıkladığı dört grup komite kararıyla 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ‘terör örgütü üyeliği’ iddiasıyla tutuklanan 230 yargı mensubunun daha özgürlük ve güvenlik hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Euronews’te yer alan habere göre, AİHM Türkiye’nin her bir davacıya 5 bin euro ödemesine, itiraz yolu kapalı, kesin şekilde karar verdi.

710 YARGI MENSUBUNA TAZMİNAT ÖDENECEK

Diğer kararlarla beraber bu 4 grup kararla toplam 710 yargı mensubunun darbe sonrası tutuklanmalarının usuli güvencelere aykırı olduğu ve herhangi bir makul şüphe olmadan gerçekleştiğine karar verilmiş oldu.

KARARLARIN DETAYLARI IÇIN:

Usuli güvencelere aykırı tutuklamalar nedeniyle 5. maddenin ihlal edildiğine dair 3 grup komite kararlarının yer aldığı linkler şu şekilde:

Tutuklama kararının makul şüpheye dayanmaması nedeniyle 5. maddenin ihlal edildiğine dair 1 grup komite kararına dair link: Ulusoy ve diğerleri v. Türkiye: https://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-219048

HSK ESKİ BAŞKANI OKUR: ‘AİHM, HAKSIZ TUTUKLANDIĞIMIZI TESCİL ETTİ’

AİHM’nin hakkında ‘ihlal’ kararı verdiği isimlerden biri de eski HSK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur’du. 15 Temmuz sonrası gözaltına alınan ve ardından tutuklanarak cezaevine gönderilen İbrahim Okur, AİHM’nin son kararını sosyal medya hesabı üzerinden değerlendirdi. Haksız yere tutuklandıklarının AİHM tarafından tescil edildiğini söyledi. Okur, AYM’ye de tepkiliydi: “Bu açık ihlal AİHM’den değil de sizden dönmeli değil miydi?”