Bloomberg, Londra’daki bir çöp poşetinin Adana’ya varış hikayesini yazdı!

İngiltere'den Türkiye’ye gönderilen plastik çöpler uluslararası medyanın da gündeminde. Bloomberg, Londra’daki bir poşetin 3200 km. yol kat ederek Türkiye’ye varış hikayesini yazdı.

ABD merkezli yayın organı Bloomberg’, “Bir poşetin 3200 kilometrelik yolculuğu, geri dönüşümle ilgili karmaşık gerçeği ortaya koyuyor” başlığıyla yayınladığı haberde Türkiye’nin nasıl İngiltere’nin çöplüğüne döndüğünü gözler önüne serdi.

ÇÖP POŞETİNE DİJİTAL TAKİP ÇİP’İ TAKILDI

Bir dijital (çipli) takip sistemiyle izlenen poşet, iki ay içinde Londra’dan 3200 kilometre uzaklıktaki Adana’da bir sanayi bölgesinde ortaya çıktı. Londra’dan sonra Hollanda, Almanya ve Polonya’yı gezerek Türkiye’ye ulaşan ve rengi griye dönen poşet, Adana’daki bir depo önüne rastgele yığılan, çoğu yabancı ülkelere ait plastik poşetler arasındaydı.

TONLARCA ÇÖP TÜRKİYE’YE ATILIYOR

Türkiye’de faaliyet yürüten bir geri dönüşüm şirketinde müdür olduğunu söyleyen bir kişi, plastik atıkları Avrupa’dan satın alarak Mersin Limanı üzerinden Adana’daki araziye taşıdığını ve atıkların geri dönüşümden geçeceğini söyledi.

Son yıllarda Türkiye’ye plastik atık ihracatını artıran İngiltere’nin 2020’de günlük ortalama 575 ton atığı Türkiye’ye gönderdiği tahmin ediliyor. Türkiye, İngiltere’nin en fazla plastik çöp gönderdiği ülkeler arasında son dönemde Polonya’yı geçti.

HALK SAĞLIĞI İÇİN BÜYÜK RİSK

Bloomberg, İngiltere’nin işlenmesi zor atıkları “daha yoksul ülkelere” göndererek bu konudaki sorumluluğunu bu ülkelere aktardığını yazdı. Çoğu zaman bu atıkların geri dönüşümden geçmek yerine yakıldığı ve zehirli kimyasalların havaya ve toprağa karışmasına yol açtığı belirtildi. Haberde Türkiye’deki atık sahalarında her hafta şüpheli yangınlar çıktığına dikkat çekildi.

Çevre örgütleri de daha önce Adana’daki kaçak çöp sahalarında İngiltere’den gelen çok sayıda plastik poşet ve atığa rastlamıştı. Uzmanlar, “Avrupa’nın çöplüğü” haline gelen Türkiye’ye gönderilen plastik atıkların halk sağlığı ve çevre için büyük risk yarattığına dikkat çekiyor.

ÇÖPLERDE ZEHİRLİ KİMYASALLAR ÇIKTI

Greenpeace, daha önce Adana’daki 10 ayrı çöp döküm noktasında incelemelerde bulunmuş, alınan örneklerde büyük miktarda zehirli kimyasala rastlanmıştı. Tespit edilen zehirli maddelerin; erken doğum, kanser, cilt rahatsızlıkları gibi ciddi hastalıklara yol açtığına, hormonları ve bağışıklığı da olumsuz etkilediğine dikkat çekilmişti.