Tuna nehrinde çevre tehdidi: Gübre yüklü Mavna köprüye çarparak battı

Almanya menşeli kargo gemisinin çektiği mavna, Sırbistan ve Hırvatistan'ı birbirine bağlayan köprüye çarparak üzerindeki yaklaşık 1 kiloton gübreyle battı.

Tuna Nehri üzerinde seyreden Almanya menşeli kargo gemisinin çektiği mavna, Sırbistan ve Hırvatistan’ı birbirine bağlayan köprüye çarparak üzerindeki yaklaşık 1 kiloton gübreyle battı. Geminin mürettebatı yaralanmazken, köprü ve sınır geçiş noktası trafiğe kapatıldı. Uzmanlar, batan geminin nehirdeki bitki ve hayvan toplulukları üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğinden endişe ediyor.

Tuna Nehri üzerinde seyreden Almanya menşeli kargo gemisinin çektiği mavna, Sırbistan ve Hırvatistan’ı birbirine bağlayan köprüye çarparak üzerindeki yaklaşık 1 kiloton gübreyle battı.

BATAN MAVNA ÇEVREYİ TEHDİT EDİYOR

Tuna Nehri’nde gece saatlerinde gübre taşıyan mavna battı. Avusturya’dan Sirbistan’a dogru hareket eden Almanya menseli kargo gemisinin çektigi mavna gece saatlerinde Tuna Nehri üzerinde Hirvatistan’in Uyluk (Ilok) ve Sirbistan’in Backa Palanka sehirleri arasindaki köprünün ayağına çarptı.

GEMİDE 1000 TON GÜBRE VARDI

Antonia isimli geminin çektiği mavna çarpmanın etkisiyle üzerindeki yaklaşık 1 kiloton (1000 TON) ağırlığındaki azotlu gübreyle beraber sulara karıştı. Geminin 6 kişilik mürettebatından kimsenin yaralanmadığı ve geminin çektiği diğer mavnanın zarar görmediği bildirildi.

KÖPRÜ TRAFİĞE KAPATILDI

Kaza sonrasında Hırvat yetkililer köprüyü ve sınır geçiş noktasını trafiğe kapatırken, uzmanlar kazanın köprüye yaptığı zararına ilişkin inceleme başlattı. Sırp yetkililer ise kazaya karışan geminin demir attığını ve nehrin bu kısmının gemi trafiğine kapatıldığını açıkladı.

Uyluk Belediye Başkanı Marina Budimir de yaptığı açıklamada, batan mavnanın nasıl su aldığına ilişkin bilgi bulunmadığını ifade etti.
Budimir, köprünün sağlam olduğuna inandıklarını, çıplak gözle görülebilen bir zarar bulunmadığını lakin uzmanların incelemelerinin beklenmesi gerektiğini söyledi.

Uzmanlar, batan mavnanın Tuna Nehri’ndeki bitki (flora) ve hayvan toplulukları (fauna) üzerinde ‘oluşturacağı olumsuz etkilerden endişe ediyor.