Eğitim Bakanı Cîmpeanu: “Ukraynalı çocuklar eğitimlerini Romanya’da sürdürebilecek”

Ukraynalı çocukların eğitimlerini Romen okullarında sürdürebilme imkanı getirdiklerini söyleyen Bakan Bakan Cîmpeanu, bunun için Ukraynalı öğretmenleri istihdam edeceklerini açıkladı.

Eğitim Bakanı Sorin Cîmpeanu, Ukrayna’dan gelen mülteci çocuklarının Romanya’daki eğitim kurumlarına kayıt yaptırabileceklerini açıkladı.

Mağdur çocukların eğitimlerini Romen okullarında sürdürebilme imkanı getirdiklerini söyleyen

Bakan Bakan Cîmpeanu, “Ayrıca konaklama ve burs dahil vatandaşlarımızın faydalandığı aynı haklardan faydalanabilecekler.” dedi.

‘UKRAYNALI ÖĞRETMENLERE DE GÖREV VERECEĞİZ’

“Çocukların eğitim problemlerinin üzerinden gelebilmek için mülteci Ukraynalı öğretmenleri de eğitim sistemimize dahil edeceğiz.” diyen Eğitim Bakanı Cîmpeanu, şu bilgileri verdi;  “Hükümetimiz, mülteci çocukların eğitimlerini sürdürebilmeleri için devlet bütçesinden fon sağlayacak. Ayrıca, Romanya üniversitelerinin Ukrayna’dan mülteci öğretmenleri kabul ettikleri bir CEEPUS programı da bulunuyor. Öğretmen unvanına sahip olanlara ayda 590 euro maaş vereceğiz.”

45 OKULDA UKRAYNA DİLİNDE EĞİTİM VERİLİYOR

Eğitim Bakanlığının istatistiklerine göre Romanya’daki 45 okul, 10 lise ve 3 üniversitede Ukrayna dilinde eğitim veriliyor. Ülke genelindeki Ukrayna azınlığının toplamı ise 2002 istatistiklerine göre 61 bin 350 kişi.