CHP milletvekili Bakan: ‘Türkiye’de eğitim iflas etti, yurt dışındaki Maarif okullarına milyarlar aktarılıyor’

Türkiye’de eğitim sisteminin tamamen iflas ettiğini, yurt bulamayan öğrencilerin sokaklarda kaldığını söyleyen CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, her yıl 1 Milyar lira para aktarılan vakfın protokol imzaladığı kurum ve kuruluşları da gizlediğine dikkat çekti.

15 Temmuz’dan sadece 1 ay önce kurulan, yurt dışındaki yaklaşık 220 okulu haydutça ya da rüşvetle devralıp işleten Türkiye Maarif Vakfı’nın beş yıllık faaliyetleri açıklandı.

Kurulduğu yıl 5 ülkede eğitim faaliyeti yürüten vakıf, 2021 yılında bu sayıyı 44’e çıkardı. Ancak, bütçeden daha fazla ödenek almak için okul sayısının fazla gösterildiğine dair iddialar var. Örneğin Romanya’da 1 Maarif okulu faaliyet göstermesine rağmen resmi kayıtlarda 7 okul gibi gösteriliyor.

MİLLETVEKİLİ MURAT BAKAN: ‘VAKIFTA ŞEFFAFİYET YOK’

Türkiye Maarif Vakfı’nın şeffaf şekilde yönetilmediğini, ülkenin kaynaklarının heba edildiğini dile getiren CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinin de net cevaplandırılmadığını, vakıfla ilgili birçok bilginin gizlendiğini ileri sürdü.

Gazete Duvar’dan Serkan Alan imzalı habere göre, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Türkiye Maarif Vakfı’nın, yurt içi ve yurt dışında kimlerle hangi faaliyetleri yürüttüğünü, bu kişilerin kim olduğunu, uzmanlıklarının ve görevlerinin ne olduğunun net açıklanmadığını açıkladı. CHP’li Bakan, vakıfta yandaşların istihdam edildiğini, faaliyetlerinin şeffaf şekilde kamuoyuna açıklanmadığına dikkat çekerek, “Gizlediklerinin er ya da geç ortaya çıkacağını bilmeliler” dedi.

Türkiye’de eğitim sisteminin tamamen iflas ettiğini, yurt bulamayan öğrencilerin sokaklarda kaldığını söyleyen CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, her yıl 1 Milyar lira para aktarılan vakfın protokol imzaladığı kurum ve kuruluşları da gizlediğine dikkat çekti.

‘YABANCI DİL BİLMEYENLER ASTRONOMİK MAAŞLARLA İSTİHDAM EDİLİYOR’

Vakfın, Eylül 2021 itibariyle Türkiye’den giden 438 personele en düşük 25 bin, en yüksek 58 bin TL maaş ödendiğini, Yurt dışındaki Maarif okullarında “Yabancı dil yeterliliği olmayan kişiler astronomik maaşlarla istihdam ediliyor” diyen İzmir Milletvekili Murat Bakan, her yıl 1 Milyar lira para aktarıldığını söyledi.

‘ÜLKENİN KAYNAKLARI HEBA EDİLİYOR’

“Bu ülkenin kaynakları heba ediliyor. Belli 5 şirkete heba ediliyor, belli tarikatlara, derneklere ve vakıflara heba ediliyor, kamu kaynaklarıyla ellerinde tutmaya çalıştıkları bazı oluşumlara heba ediliyor.” diyen Bakan, şöyle devam etti: “Bu vakfa milyar liralık bütçe ayrılıyor! Ve bu vakıf, kamuoyu açısından da biz denetleme yetkisi de olan milletvekilleri açısından da koskocaman bir bilinmezliği ifade ediyor. Yurtdışında yürütülen hiçbir faaliyet, bu ülkenin çocuklarının eğitiminden, gençlerinin hayallerinden ve yarınımızdan daha önemli olamaz.”