Çevre Bakanlığı’nın kampanyasına bisikletiyle destek veren Cumhurbaşkanı Iohannis: ‘TEMİZ BİR ÇEVRE İÇİN ALTERNATİF ARAÇLARI KULLANIN’

Çevre Bakanlığı’nın başlattığı “Yeşil Cuma” kampanyasına destek veren Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, makam aracını bırakıp bisikletle Cotroceni Sarayı’na gitti.

Hava kirliliğini azaltmak amacıyla Çevre Bakanlığı’nın başlattığı “Yeşil Cuma” kampanyasına destek veren Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, makam aracını bırakıp bisikletle Cotroceni Sarayı’na gitti. Bisikletle hem sağlıklı hem trafikte daha kolay hareket edilebildiğini söyleyen Iohannis, vatandaşlara temiz bir çevre için araçlarını evde bırakmaları çağrısında bulundu.

“Ofisime bisikletle geldim. Çünkü, örnek bir girişim olan ‘Yeşil Cuma’ kampanyasının bir parçası olmak istiyorum. Bunlar küçük girişimler olabilir, ama sağlığımız ve gezegenimiz üzerinde büyük etkileri var” diyen Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis; vatandaşları, araçlarını bırakıp daha sağlıklı olan bisiklet, yaya veya toplu taşıma araçlarını kullanmalarını tavsiye etti.

Bisikletiyle Cotroceni Sarayına gelen Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis; vatandaşları, araçlarını bırakıp daha sağlıklı olan bisiklet, yaya veya toplu taşıma araçlarını kullanmalarını tavsiye etti.

IOHANNİS: BİSİKLET SÜRMEK ÇOK SAĞLIKLI

“Bisiklet sürmek çok sağlıklı, trafikte çok daha kolay hareket edebiliyorsunuz. Neredeyse araba ile işe gittiğiniz gibi işinize yetişebiliyorsunuz. Şehirlerimiz çok kalabalık, çok fazla trafik yoğunluğu var. Vatandaşları alternatif ulaşım araçlarını kullanmaya veya yürümeye teşvik ediyorum. Bisiklete binmek çok sağlıklı.” değerlendirmesini yapan Iohannis, bisikletle ofisine giderken havanın hafif yağışlı olmasının da her hangi bir olumsuz tarafını görmediğini vurguladı.

ÇEVRE BAKANLIĞININ KAMPANYASINA DESTEK BÜYÜYOR

Çevre Bakanlığının başlattığı “Yeşil Cuma”, kampanyası ile yılsonuna kadar her dört kişiden en az birinin haftanın son iş gününde; yaya, bisikletle veya toplu taşıma ile işine gitmesini ve en az haftada bir günlüğüne kişisel aracını kullanmaması hedefleniyor.

Çevre Bakanlığı, kamu çalışanlarından kampanyaya öncülük etmelerini istedi. Kampanya çerçevesinde geçtiğimiz haftalarda Başbakan Florin Cîțu, işe yürüyerek gittiğine dair fotoğraf paylaşırken, Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu ve Çevre Bakanı Tanczos Barna, ofislerine metro ile gittiler.

Her cuma günü tekrarlanan kampanyayla ilgili Çevre Bakanı Barna, şehir içi toplu taşımanın cuma günleri için ücretsiz olması çağrısında bulundu. Çağrıya ilk olumlu cevap Cluj Napoca’dan geldi. Cluj Napoca Belediyesi, cuma günleri toplu taşımanın herkese ücretsiz olacağınu duyurdu.

Avrupa Çevre Ajansı verilerine göre, AB kapsamında hava kirliliği kaynaklı hastalıklardan yılda ortalama 400 bin kişi hayatını kaybediyor. Romanya’da her beş kişiden birinin kirli havanın neden olduğu rahatsızlıklardan öldüğü belirtiliyor.